Home Emisiuni Matinal A7 Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare?

Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare?

1
Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare?
Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare?

Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare? Este suficient așa cum este în momentul de față? De ce randamentul în generațiile actuale este mai slab decât în cele precedente? Ce s-a realizat până acum în școala din România?

Cele mai recente informații cu privire la sistemul de învățământ din România

1. Programul ”Masa caldă”, amânat?

Niciun elev din România nu a primit Masa caldă în școală de pe 11 septembrie de când au început cursurile acestui an școlar. Abia în aceste zile se lucrează la Hotărârea de Guvern (HG) care să aprobe distribuția fondurilor pentru perioada rămasă până la finalul anului, după cum a declarat secretarul de stat din Ministerul Educației Florian Lixandru la o dezbatere organizată de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF.

Banii pentru masa caldă până în decembrie ar proveni din economii din perioada grevei profesorilor dinainte de vacanța de vară, spune Lixandru. Acesta a mai anunțat că programul pentru un milion de elevi care ar primi masă la școală, conform legii Deca-Iohannis, ar urma să fie implementat abia din ianuarie 2024, până atunci fiind finanțate tot cele 450 de școli cu 130 de mii de elevi, același număr ca în anul școlar trecut.

2. Profesorii sunt slab pregătiți 
„Avem noi o mare problemă cu selecția profesorilor. Nu mai intră profesorii buni în sistem, pentru că ies foarte slab pregătiți din universitate, iar orice universitatea este stat în stat și nu interesează calitatea oamenilor care ies din facultate. Din păcate, sunt foarte puține situații în care pe profesorii universitari îi interesează în mod real calitatea studenților, că declarativ pe toți îi interesează, pentru că altfel nu i-ar lăsa să plece. Eu nu înțeleg cum mulți profesori pot să ia sub șapte la examenul de titularizare și nivelul subiectelor e de BAC. Deci, eu nu înțeleg. Dacă tu l-ai trecut pe studentul acela, înseamnă că ești vinovat. N-avem ce discuta aici”, a precizat cadrul didactic, Cătălin Ciupală pentru edupedu.ro.

Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare?

În emisiunea ”Matinal A7” cu realizatorii Beni și Iosif Graur, invitata Ana Acsinte, antreprenor, oferă o opinie cu privire la schimbările făcute până acum în sistemul de învățământ: ”Aș dori să spun că nu se dorește lucrul acesta (n.r. schimbarea în învățămt) la nivel guvernamental. Nu știu din ce motiv nu se dorește. Ideea este că nu se întâmplă. Acest lucru îl vedem cu toții. Pentru că fiecare ministru al educației care a ajuns pe locul potrivit, a făcut schimbări doar de formă. Parcă și-a dorit doar să marcheze ceva. Să dea o bifă. A schimbat ceva, orice. Dar fără să existe un obiectiv pe termen mediu și lung.”