8.5 C
București
miercuri, 30 noiembrie 2022
Acasă Editoriale Actualitate Antigua și Barbuda vor să iasă din Commonwealth, după moartea reginei

Antigua și Barbuda vor să iasă din Commonwealth, după moartea reginei

Antigua este una din cele 14 naţiuni unde monarhul britanic este şef al statului. Odata cu moartea reginei Elisabeta s-a pus problema confirmarii lui Charles ca rege, în aceasta zonă, prin urmare premierul Browne a semnat, duminică, un document prin care confirmă statutul Regelui Charles al III-lea în calitate de suveran.

 

Dar, câteva minute mai târziu, Browne a declarat că va insista să organizeze un referendum pentru renunţarea la monarhie.

De altfel, premierul statului insular a făcut referire la un astfel de demers la începutul acestui an, în timpul unei vizite a conţilor de Wessex.

„Acesta nu este un act de ostilitate sau rezultatul unor diferende între Antigua şi Barbuda şi monarhie, ci pasul final menit să încheie cercul independenţei, pentru a ne asigura că suntem o naţiune cu adevărat suverană”, a explicat sâmbătă premierul.

 

Rugat să menţioneze un orizont de timp, Browne a răspuns: „Aş spune că probabil în următorii trei ani”

În aprilie, Browne le-a cerut contelui şi contesei de Wessex să-şi folosească „influenţa diplomatică” pentru a realiza „justiţia reparatorie” şi a subliniat dorinţa ţării sale de „a deveni într-o zi republică”.

Contele de Wessex a fost criticat şi calificat drept „arogant” după ce a glumit că nu a luat notiţe în timpul comentariilor făcute de Browne.

Antigua și Barbuda sunt două insule din arhipelagul Antilelor Mici, arhipelag care conține arhipelagul Guadeloupe la sud, Montserrat la sud-vest, Saint Kitts și Nevis la vest și Saint Barthélemy și Saint Martin la nord vest.

Descoperită de Cristofor Columb în 1493, Antigua este colonizată de englezi începând din 1632 și cedată oficial de Spania Angliei în 1667.

În 1967 devine teritoriu autonom al Uniunii Indiilor de Vest, stat asociat cu Regatul UnitULTIMELE ARTICOLE

Ce înseamnă dietă low carb?

Ce înseamnă dietă low carb? Este dieta o idee bună? Ea poate genera un stil de viață sănătos, nu doar prin a slăbi, ci...

Ceaiul de sunătoare ar putea fi inamicul depresiei

Ceaiul de sunătoare ar putea fi inamicul depresiei. Acesta ar avea proprietăți care ajută creierul să se relaxeze și să se calmeze, invitând la...

Mă părăsește dacă nu pot avea copii!

Mă amenință că mă părăsește pentru că nu pot avea copii! Ce pot să fac? Este o frază care din nefericire o auzim din ce...

Statistică îngrijorătoare pe piața sh auto din România

Statistică îngrijorătoare pe piața sh auto din România. 1 din 5 mașini au kilometrajul modificat, ceea ce confirmă anxietatea multor potențiali cumpărători. Sinceritatea nu...
[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false]