8.5 C
București
miercuri, 10 august 2022
Acasă Editoriale Sănătate Anestezia dentară – ce este și câte tipuri sunt

Anestezia dentară – ce este și câte tipuri sunt

Anestezia este o procedură prin care medicul întrerupe sensibilitatea nervoasă dintr-o anumită zonă cu scopul ca pacientul să nu aibă niciun fel de dureri sau disconfort pe tot parcursul intervenției.

 

În stomatologie, anestezia dentară este de mai multe tipuri, iar procedurile potrivite sunt alese în mod individual, din motive de siguranță pentru fiecare pacient în parte.

Ce este anestezia dentară?

Anestezicele sunt substanțe de sinteză care blochează transmiterea impulsurilor de-a lungul căilor nervoase. Marea majoritate a anestezicelor acționează rapid, prin injectarea acestora în regiunea în care nervul se distribuie. Astfel, se asigură suprimarea durerii, iar acest lucru poate dura chiar și câteva ore.

Printre cele mai folosite substanțe anestezice se regăsesc și: prilocaina, xilina, mepivacaina, hostacaina, procaina, articaina sau tetracaina.

Tipul de anestezic, doza folosită și tehnica de aplicare sunt criteriile care determina durata și eficacitatea anesteziei. De asemenea, factori precum starea generală de sănătate a pacientului, cantitatea de grăsime din corp și consumul de alte substanțe, precum medicamentele, alcoolul sau cofeina, sunt definitorii în eficientizarea unei anestezii.

Tipuri de anestezie dentară

În funcție de fiecare caz se poate utiliza un anumit tip de anestezie:

• anestezie dentară locală sau loco-regionala – topica sau prin injectare
• sedare constienta – pe cale orala, inhalatorie sau intravenoasa
• anestezie generala- administrarea intravenoasa de analgezice

Tipul de anestezie se alege în funcție de vârsta pacientului, starea generală de sănătate, istoricul lui și durata și complexitatea intervenției. De asemenea, sedarea conștientă este însoțită mereu de anestezia locală, iar această combinație este folosită pentru persoanele care doresc să-și fac un implant dentar București, dar se confrntă cu teama.

Anestezia locală

Anestezia locală topică este sub formă de spray, pasta sau gel și se aplică direct pe gingie. Aceasta se folosește în cazul extracției dinților temporari la copii sau în alte proceduri care nu durează mai mult de 10 de minute și nu sunt dureroase.

Anestezia dentară prin injectare este cea mai utilizată în marea majoritate a tratamentelor dentare. Soluția este introdusă local, în țesuturile pe care se va interveni chirurgical, cât și în jurul acestora.

Anestezia dentară și sedarea conștientă

Anestezia dentară prin sedare conștientă se poate realiza în trei moduri:

• Pe cale orală – este situația în care pacientului îi se administrează anumite medicamente.
• Inhalatorie – pacientului îi se aplică o mască nazală cu ajutorul căreia inhaleaza un amestec de protoxid de azot combinat cu oxigen, iar din asta rezulta gaz ilariant care are atat proprietăți sedative, cat și ușor analgezice.
• Intravenoasă – reprezintă tehnica anestezică prin care se administrează medicamente pe cale venoasă.

Reține că pacientul nu adoarme, ci este cooperant, având totodată și reflexele prezente.
Există anestezie totala la stomatologie?

Ei bine, mulți pacienți își pun întrebarea aceasta deoarece se confruntă cu teama. Există anestezia generală, însă se folosește numai în cazuri complexe și speciale care țin de chirurgia orală și maxilo-facială.

Clinica stomatologica din Dorobanti îți pune la dispoziție toate informațiile și serviciile de care ai nevoie, astfel încât, la final să pleci cu zambetul pe buze și fără durere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.ULTIMELE ARTICOLE

Oficial din Ucraina: ”În cazul unui incident nuclear, va fi afectat nu doar sudul Ucrainei”

La centrala atomo-electrică din Zaporojie, cea mai mare din Europa și pe care invadatorii ruşi ameninţă acum să o arunce în aer, sunt stocate...

Guvernatorul BNR: ”Nu ne jucăm cu inflaţia, este o boală foarte periculoasă”

„Se plafonează rata inflaţiei în acest trimestru, plafonare înseamnă în jur de 15% acum, în august, este foarte posibil datorită preţurilor la ţiţei, la...

Președintele PSD se arată nemulțumit de gestionarea crizei energiei din România

„Guvernatorul BNR a spus un lucru corect, cea mai mare parte a inflației a venit din prețul care a explodat la energie. Decizia cea...

Primarul Capitalei, despre taxarea parcărilor din București: ”Scopul este de a elibera zone foarte aglomerate”

Nicuşor Dan a reiterat, în cadrul unei emisiuni, faptul că din 15 august vom fi amendaţi toţi cei care parchează pe aşa-numitele „locurile albastre”...