duminică, februarie 25, 2024
Acasă arhiva emisiuni Față în față Andreea Paul: „Cea mai mare criză cu care se confruntă România anului...

Andreea Paul: „Cea mai mare criză cu care se confruntă România anului 2021 este criza umană”

Andreea Paul, fost consilier al premierului României, Emil Boc, și președinte-fondator al INACO – Inițiativa pentru Competitivitate a fost invitata Ruxandrei Săraru, în cadrul emisiunii „Față în față”.

În platoul A7TV, fondatoarea INACO a prezentat soluții pentru promovarea unui sistem românesc eficient și, totodată, competitiv pentru o viitoare piață a muncii care se preconizează a fi diferită față de cea din prezent.

Țara noastră se confruntă cu numeroase probleme administrative, sanitare sau de infrastructură dar, potrivit economistului, cea mai mare criză la ora actuală din România, este criza umană, reprezentată de tinerii fără bacalaureat și gradul ridicat de analfabetism funcțional.

„În realitate, cea mai mare criză cu care se confruntă România anului 2021 este criza umană.

Mă gândesc, în primul rând, la milionul de tineri fără bacalaureat, care trebuie să aibă o șansă aici în țară și ce șanse le putem noi oferi, ei neavând aceste competențe minimale de alfabetizare și certitudine că pot finaliza un ciclu de învățământ secundar.

Mă gândesc apoi, la gradul de analfabetism funcțional de 40% din populația României și 90% din populație care nu are competențe digitale avansate.”, a afirmat Andreea Paul.

Fostul consilier trage un semnal de alarmă asupra consecințelor pe care lipsa de educație le poate avea asupra societății și pieței de muncă din viitor.

„Toate problemele pe care le avem aș îndrăzni să le rezum într-un singur cuvânt: educație. Aici investim nu puțin, ci aproape cel mai puțin. La Apărare am alocat 2% din PIB, la educație puțin peste 3%.

Așa evaluăm noi perspectiva pe care o cerem fabricii viitorului, pentru că școala este fabrica viitorului. (…)

Resimt foarte tare decalajul fantastic între potențialul acestor generații tinere și ceea ce noi reușim să le oferim.

De aici, problema exodului creierelor și problema capitalului uman nevalorificat aici acasă.”, a precizat economistul.

Ghidul Meseriilor Viitorului destinat tinerilor și realizat de INACO a luat ființă în 2018 iar anul acesta va avea loc lansarea celei de a patra ediții. Manualul va oferi o imagine a modului în care va arăta revoluția digitală 8.0, dar, totodată, va face și o radiografie a pieței muncii din viitor.

„În Ghidul Meseriilor Viitorului explicăm cum va arăta piața muncii, ce meserii dispar, cum se transformă aceste meserii și, mai ales, ce meserii noi apar pentru care, școala românească ratează `cu brio` să antreneze noile competențe”, a declarat Andreea Paul.

Fostul consilier prezidențial pe probleme economice, în perioada 2005-2007, a lansat inițiativa civică INACO cu scopul de a contribui la performanța României, prin îmbunătățirea învățământului și a sportului.

„Am încercat, prin tot ceea ce facem, să contribuim la performanța României și nu doar în sens economic, ci și în sens social și sportiv.

A performa înseamnă a fi cea mai bună versiune a ta iar a fi competitiv înseamnă a progresa social, fără a mai lăsa pe cineva în urmă. Asta încercăm să facem la INACO. (…)

Aș vrea să pot lansa în septembrie 2021 primul Smart Lab dintr-un sat din România și cred că asta se va întâmpla la Bucov”, ne-a precizat președintele INACO.

Despre proiectele inițiativei civice și impactul pe care acestea le pot avea asupra societății noastre puteți afla accesând interviul integral:

Sourcea7tv

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Crestinii și atitunea pozitivă a vieții pe pământ

Crestinii și atitunea pozitivă a vieții pe pământ. Pentru mulți creștini, atitudinea pozitivă față de viața pe pământ este o parte integrantă a credinței...

Care sunt cele mai importante calități ale unui partener creștin?

Care sunt cele mai importante calități ale unui partener creștin? Calitățile unui partener creștin pot contribui la o relație sănătoasă și profundă, bazată pe...