duminică, februarie 25, 2024
Acasă Editoriale Actualitate Anchetă jurnalistică - Recorder aduce acuzații grave la adresa celei mai mari...

Anchetă jurnalistică – Recorder aduce acuzații grave la adresa celei mai mari biserici din România

Pe data de 12 octombrie, publicația Recorder a încărcat pe YouTube un documentar, sub formă de investigație, asupra modului de cheltuire a banilor luați din fonduri publice de către Biserica Ortodoxă din România.

Victor Ilie, jurnalistul care s-a ocupat de acest material, scrie cu o deosebită considerație și respect față de misiunea acesteia spirituală următoarele cuvinte:

”Biserica Ortodoxă este una dintre cele mai puternice și mai influente organizații din România. O instituție care, în contrast cu misiunea sa spirituală, și-a construit un adevărat imperiu financiar ale cărui mecanisme de funcționare rămân în mare parte necunoscute pentru muritorii de rând și pentru instituțiile de control ale statului.

Asta deși o parte considerabilă din banii Bisericii provin din fonduri publice: 1,3 miliarde de lei alocați numai pentru bisericile din București, de la Guvern și din bugetul Capitalei, în ultimii 13 ani, adică în mandatul Patriarhului Daniel.

După mai multe încercări în care Biserica a refuzat să ne răspundă la orice întrebare legată de felul în care administrează fondurile publice, am decis să ne infiltrăm în interiorul sistemului folosind o identitate ascunsă.

La capătul a opt luni de documentare, am descoperit o rețea secretă în care oameni de afaceri, politicieni și prelați de la vârful Bisericii lucrează mână în mână într-o mega afacere: construcția și reabilitarea de biserici din bani publici.

Toată acestea rețea operează cu binecuvântarea celui mai puternic om din Biserica Ortodoxă Română, pe care oamenii săi îl numesc Marele Alb.”

În urma acestui videoclip, care a depășit un milion de vizionări într-o zi de la postare, Direcția Națională Anticorupție a deschis un dosar penal, continuând investigația începută, conform jurnaliștilor de la Recorder.

În momentul de față, doi dintre oamenii vizați în reportaj, Lazăr Neacșu și Aurel Mihai și-au dat demisia din funcțiile pe care le dețineau, lucru confirmat de reprezentantul Patriarhiei, Vasile Băsescu, în exclusivitate la Fresh Acces.

În aceeași emisiune, Vasile Băsescu a ținut sa facă o diferențiere clară între Biserică și cei care aduc un prejudiciu de imagine instituției.

„Nu trebuie să ne lăsăm zguduiți sau sa ne simțim zguduiti, noi cei care compunem Biserica și nu avem nici o legătură cu persoanele care, inclusiv în interiorul Bisericii pot sa aducă un prejudiciu de imagine acestei instituții.

A încerca să legi o persoana care se laudă într-un birou cu relațiile cu Patriarhul, de Patriarhul însuși este un abuz, un abuz inclusiv de raționament. Aceasta persoană (Vicarul Aurel – n.r.) îl poate vedea pe părinte la ședințele săptămânale sau dacă părintele Patriarh ne suna ca să ne comunice ceva. Există un protocol”, a continuat Vasile Băsescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

1 COMENTARIU

  1. Vă rog să nu fie cu supărare, dar dacă se poate să corectați numele purtătorului de cuvânt al Patriarhiei care este Vasile Bănescu.

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Crestinii și atitunea pozitivă a vieții pe pământ

Crestinii și atitunea pozitivă a vieții pe pământ. Pentru mulți creștini, atitudinea pozitivă față de viața pe pământ este o parte integrantă a credinței...

Care sunt cele mai importante calități ale unui partener creștin?

Care sunt cele mai importante calități ale unui partener creștin? Calitățile unui partener creștin pot contribui la o relație sănătoasă și profundă, bazată pe...