„Inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au aplicat 58 de amenzi contravenţionale, în valoare de 492.000 de lei, în urma acţiunilor de control desfăşurate pe litoral în perioada 2 – 8 august, potrivit unui comunicat de presă al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor”, informează Agerpres.
Cele mai multe sancțiuni au fost aplicate restaurantelor, motivul fiind procedura de păstrare și gătire a preparatelor culinare într-un mod neadecvat.
În acest sens au fost confiscate și retrase de la vânzare „113,88 kg produse alimentare (carne, peşte, fructe de mare), care au fost dirijate către unităţi de neutralizare a subproduselor de origine animală şi a produselor derivate care nu sunt destinate consumului uman şi distruse prin incinerare”, conform ANSVSA.
„Neregulile, constatate în urma acestor controale, au fost sancționate prin aplicarea a 38 de amenzi contravenționale în valoare de 348.600 de lei pentru deficiențe cu privire la:
– manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor;
– depozitarea neconformă a produselor alimentare;
– condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție;
– funcționarea fără documente de înregistrare sanitară veterinară”, informează ANSVSA
De asemenea inspectorii ANSVSA atenționează că această procedură nu va fi nici singura dar nici ultima, deoarece aceste practici nu sunt noi în industria de preparare a mâncării și în general turiștii nu au avut o experiență de calitate bună în astfel de locuri.