Cel mai faimos violonist român contemporan, Alexandru Tomescu, a fost invitatul Ruxandrei Săraru în emisiunea „Față în față”. Artistul a venit în platoul A7TV pentru a ne împărtăși din misterul care încă plutește în jurul viorilor create de Antonio Stradivari și din culisele Turneului Stradivarius, la care postul nostru de televiziune, A7TV, este partener media.
Violonistul Alexandru Tomescu este câștigător a numeroase premii naționale și internaționale la festivalurile de muzică clasică.
De la debutul său din 1985, a susținut peste 200 de concerte și recitaluri în 26 de țări. Pentru măiestria lui, în 2007, printr-un concurs organizat de Ministerul Culturii și Muzeul Național „George Enescu”, i-a fost acordat privilegiul de a cânta, până în 2023, pe vioara Stradivarius Elder care fusese anterior în posesia renumitului muzician, Ion Voicu.
În interviul acordat în exclusivitate, artistul a vorbit despre secretul felului în care sunt construite inconfundabilele viori Stradivarius și, despre „aparenta simplitate” a acestor instrumente muzicale.
„Este un privilegiu, un vis, al oricărui violonist să cânte, măcar o dată în viață, la un astfel de instrument (vioara Stradivarius N.R.).
Este o experiență foarte rară. În clipa în care ai în mâini, la propriu, o vioară construită de Antonio Stradivari, ceea ce te uimește, în primul rând, este aparenta ei simplitate.
Te-ai aștepta să fie mai grea, să fie bătută cu aur, să aibă semne exterioare ale valorii ei.
Dar, ea este construită din aceleași materiale din care sunt construite și celelalte viori.
Numai că este construită un pic altfel. Aici este acel aspect care îi nedumerește pe mulți. Sunt foarte multe legende. Foarte multă lume dorește să afle care este secretul lui Stradivarius.” , a subliniat muzicianul.
Misterul din jurul viorilor create de Antonio Stradivari, care dăinuie și astăzi, se adâncește cu atât mai mult cu cât, deși, ne aflăm într-o eră a tehnologiei și a inteligenței artificiale, taina acestor instrumente muzicale nu a fost încă descoperită.
„În ziua de astăzi, în care dispunem de atâta tehnologie, de aparate de scanat, încă nu știm să facem niște viori la fel de bune pe cât știa să facă Antonio Stradivari, cu niște unelte rudimentare, pentru ziua de astăzi.”, a concluzionat violonistul.
A7TV are onoarea de a fi partener media în cadrul Turneului Stradivarius, susținut de către muzicianul Alexandru Tomescu pe vioara Stradivarius Elder-Voicu 1702, evaluată astăzi la peste 3 milioane de euro și pianistul spaniol Josu De Solaun.
Turneul va avea loc între 25 iulie – 11 august și va cuprinde 13 orașe din România, printre care Sibiu, Timișoara, Brașov, Târgu-Jiu și București.
„Ediția de anul acesta a Turneului Stradivarius am decis să o dedicăm lui Beethoven. Anul trecut ar fi trebuit să fie un an Beethoven și a fost anul coronavirusului.
De aceea am ales Simfonia a IX-a, Oda bucuriei, pentru că am simțit acest mesaj profund umanist de bucurie a prieteniei ca antidot la măsurile de distanțare socială cu care ne tot luptăm de atâta vreme. (…)
Vom călători în 13 orașe din România, programul va fi strâns.”, ne-a declarat Alexandru Tomescu.
Interviul integral cu faimosul muzician poate fi urmărit accesând link-ul următor: