sâmbătă, aprilie 20, 2024
Acasă Editoriale Sănătate Alergiile de primăvara - simptome, preventie si tratament

Alergiile de primăvara – simptome, preventie si tratament

Alergiile de primăvară sunt o reacție alergică la polenul eliberat în aer de către plantele care înfloresc în această perioadă. Aceste alergii pot provoca o serie de simptome neplăcute precum: strănut repetat, congestive nazală și rinoree, mâncărime și iritație la nivelul ochilor, tuse și senzație de gât iritat.

Cele mai întâlnite alergii de primăvară

 1. Alergia la polenul de plante înfloritoare
 2. Alergiile la graminee și ierburi
 3. Alergiile la arbori înfloriți, cum ar fi fagii, mesteacănul sau arțarul
 4. Alergiile la muguri și frunze proaspete
 5. Alergiile la polenul de plop sau salcâm
 6. Alergiile la plantele cu flori, cum ar fi liliacul sau trandafirul
 7. Alergiile la plantele de grădină, cum ar fi pelinul sau ambrozia.

Prevenție

 • Evită expunerea la polen. Încearcă să limitezi expunerea la polen rămânând în interior în zilele cu concentrații ridicate de polen și evitând activitățile în aer liber în timpul înfloririi plantelor care te afectează.
 • Utilizează filtre de aer Utilizarea filtrelor de aer în locuință poate contribui la reducerea cantității de polen și alte alergeni din aerul interior.
 • Închide ferestrele. Păstrarea ferestrelor închise în timpul perioadelor cu concentrații ridicate de polen poate ajuta la reducerea expunerii tale la alergeni.
 • Spală regulat hainele și lenjeria de pat: Spălarea regulată a hainelor și a lenjeriei de pat poate ajuta la eliminarea polenului, acarienilor și a altor alergeni care se pot acumula pe acestea.

Tratament

 • Antihistaminice sunt medicamente care pot ajuta la reducerea simptomelor alergiilor, cum ar fi strănutul, mâncărimea și secrețiile nazale.
 • Decongestionantele nazale pot fi utilizate pentru a ameliora congestia nazală și senzația de presiune în sinusuri.
 • Picături pot fi utilizate pentru a reduce mâncărimea și iritația la nivelul ochilor.
 • Imunoterapia În cazurile severe de alergii sezoniere, imunoterapia poate fi o opțiune de tratament. Acesta implică administrarea treptată a dozelor mici de alergeni pentru a dezvolta o toleranță la aceștia în timp.

Este întotdeauna recomandat să consulți un medic sau un alergolog pentru a obține un diagnostic corect și pentru a discuta despre cele mai bune opțiuni de tratament în funcție de simptomele și nevoile tale individuale.

ULTIMELE ARTICOLE

Ce vrea Dumnezeu de la mine?

Dumnezeu este un izvor de iubire necondiționată, iertare și speranță. Prin relația cu El,  oamenii găsesc confort în momentele de greutate, găsesc direcție morală...

Postul, între credință și dietă

Postul Paștelui este unul dintre cele mai mari posturi, dar și cel mai aspru din punct de vedere alimentar pentru ca stim ca postul...

A. Zăgrean, fost președinte CCR, trage un semnal de alarmă cu privire la alegeri

Augustin Zăgrean, fost președinte al Curții Constituționale a României, trage un semnal de alarmă cu privire la alegerile de anul acesta. Data alegerilor a...

Transformă încăpățânarea în perseverență

Transformarea încăpățânării în perseverență poate fi o provocare, dar este posibilă prin adoptarea unor strategii și practici eficiente. Incapatanarea poate duce la obstacole în...