O dată cu venirea primăverii, apar și alergiile. Află de la EMANOIL COSMA– Specialist în Nutriție și Metabolism, invitat în platoul A7TV, care sunt efectele, cauzele acestora, dar și remediile!
Alergiile au manifestări neplăcute și îți pot afecta activitățile zilnice și dispoziția, așa că este bine să cunoști mai multe detalii despre acestea, pentru a ști cum să le previi sau cum să le controlezi.
Specialistul în Nutriție și Metabolism- Emanoil Cosma, invitat în emisiunea “Alături de tine”, prezentată de Alina Ilioi-Mureșan, a venit în platou pentru a ne oferi sfaturi pentru o viață sănătoasă, dar și să “distrugă” miturile despre alergeni.
”Putem dezvolta alergii încă din pântecul mamei, deoarece alergenii se găsesc la nivel digestiv, însă, în cea mai mare parte, alergiile se dobândesc în urma unei digestii defectuoase”, spune naturopatul.
Individul trebuie să facă ușor diferența între o alergie și o intoleranță, deoarece alergiile sunt mult mai grave, putând să aducă persoana în cauză într-un șoc anafilactic.
În cazul în care se observă vreo reacție la un anumit miros, gust, într-un anumit anotimp, este important să se apeleze cât mai rapid la un specialist:
”Este important să acționăm din pripă, pentru că, cu cât timpul trece, cu atât simptomele se agravează, fiind afectări la nivelul bronșic, plămânii se pot încărca cu mucozități. În cazul unei alergii intestinale, un intestin permanent iritat încearcă să lupte cu substanțele care îl afectează, dezvoltând astfel complicații”, mai adaugă acesta.
Simptomele alergiilor sunt ușor de descoperit, printre acestea regăsindu-se indigestia, strănutul, mucozitățile pe care rinoreea încearcă să le elimine prin nas și prin ochi, dar și mai necesar e să înțelegem care sunt cauzele:
”Mulți oameni își dau seama că sunt alergici, dar nu merg la alergolog, așteptând să treacă de la sine. Un intestin permeabil (fisurat) din cauza stresului cotidian care provoacă cortizon, provoacă fermentație la nivel digestiv, ulterior o iritație a membranei intestinale”, transmite Emanoil Cosma.
Pentru combaterea alergiilor, nu trebuie doar să mâncăm sănătos, ci și SĂ TRĂIM SĂNĂTOS!
“Important este să nu bem apă în timpul mesei, deoarece afectează digestia, de preferat este să bem lichide abia după două ore de la ultima masă, deoarece stomacul are nevoie să execute digestia. Total interzise sunt amestecurile de fructe cu zarzavaturi la aceeași masă, pentru că provoacă fermentație.
Noi trebuie să evităm pe cât posibil aceste fermentații, care duc la afectarea sistemului digestiv.
Un alt sfat ar fi ca la prânz să nu consumăm niciodată dulce, nici măcar un fruct, mai ales dacă am mâncat proteină pură. Nu facem nimic altceva decât să “obligăm” zahărul să se digere împreună cu proteina, care are nevoie de două ore de digestie”, susține specialistul.
Alergiile provin din mediul înconjurător. Odată dezvoltate, trebuie foarte bine înțeleasă cauza aparițiilor acestora, apoi combaterea.
Un sistem digestiv bun micșorează riscul de dezvoltare al alergenilor, dar, în același timp, îi poate distruge. Deci există speranță!