8.5 C
București
vineri, 1 iulie 2022
Acasă Editoriale Actualitate Alegeri în Republica Moldova. Maia Sandu sau Igor Dodon?

Alegeri în Republica Moldova. Maia Sandu sau Igor Dodon?

Alegeri în Republica Moldova. Moldovenii îşi aleg astăzi preşedintele, în cadrul celui de-al doilea tur, decisiv, al alegerilor prezidenţiale, în care se confruntă actualul şef al statului, filorusul Igor Dodon şi candidata opoziţiei pro-europene şi fost premier, Maia Sandu. Cele mai recente sondaje de opinie arată o luptă strânsă între cei doi candidaţi.

 

Maia Sandu, candidata Partidului Acţiunii şi Solidaritate (PAS) a câștigat surprinzător primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.

Inițial, ea s-a clasat pe locul doi, după Igor Dodon, dar rezultatul s-a modificat în favoarea candidatei PAS, după ce Comisia Electorală Centrală a început să proceseze și rezultatele votului din diaspora, unde s-a stat la cozi și au votat în jur de 140.000 de persoane.

În 2016, alegerile au fost câştigate de Igor Dodon cu 52% din voturi, în vreme ce Sandu a obţinut 48%. Practic, diferenţa dintre cei doi a fost de 69.750 de voturi.

„Acum, şansele Maiei Sandu sunt mai consistente. Şansele sale sunt mai mari pentru că, în primul rând, a dispărut Plahotniuc, oligarhul fugar care l-a făcut pe Dodon preşedinte în 2016”, a declarat Armand Goşu, conferenţiar universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Univesităţii Bucureşti şi analist politic specializat în spaţiul ex-sovietic.

„Dintr-o dată, o piesă importantă din această ecuaţie a dispărut. Acesta e un motiv pentru care şansele Maiei Sandu au crescut”, a spus Goşu.

În acest moment, ultimele două sondaje de opinie din Republica Moldova, realizate în perioada 3-7 noiembrie, dau rezultate diferite referitoare la câştigătorul turului 2, ambele însă la diferenţe mici şi situate în marja de eroare.

Astfel, într-un sondaj realizat de CBS Research, Maia Sandu va obţine 51,5% din voturi, în vreme ce Igor Dodon – 48,5%.

Conform unui sondaj realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova, Igor Dodon va câştiga cu 50,5%, în vreme ce Sandu va obţine 49,5%.

Cum se văd de la Moscova alegerile din Moldova

Recent, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin a apreciat drept inacceptabile anumite „încercări de a impune din afară decizii” poporului din Republica Moldova, înaintea turului doi al alegerilor prezidenţiale.

Putin nu a specificat clar despre ce încercări e vorba, dar declaraţiile sale vin după ce Serghei Lavrov a criticat SUA de interferenţă în procesul electoral din Moldova, iar Serghei Narîşkin, şeful serviciului de spionaj al Rusiei i-a acuzat chiar pe americani că ar pregăti o revoluţie colorată dacă Maia Sandu ar pierde alegerile.

„Pe americani îi poţi bănui de orice, numai de imixtiune în Republica Moldova nu”, a spus Armand Goşu.

„A existat o singură convorbire telefonică”, a adăugat analistul care s-a referit la discuţiile pe care subsecretarul de stat pentru afaceri politice din SUA, David Hale, le-a avut înaintea primului tur al alegerilor atât cu Igor Dodon cât şi cu Maia Sandu şi în care a subliniat importanţa desfăşurării unui proces electoral liber şi corect.

„Este adjunctul adjunctului secretarului de stat, care i-a rugat să nu fure prea mult la alegeri. Dacă asta e marea imixtiune americană…”, a comentat Goşu.

În schimb, declaraţiile liderilor de la Kremlin ar putea avea o altă motivaţie.

„Ieşirile neobişnuit de numeroase ale lui Putin şi Lavrov îmi sugerează altceva: faptul că ei pregătesc opinia publică din Rusia pentru situaţia în care Dodon pierde alegerile”, a spus Armand Goşu.

Cu alte cuvinte, conform analistului, retorica Moscovei este următoarea: dacă Dodon pierde alegerile, le va pierde nu pentru că aceasta ar fi fost opţiunea poporului moldovean, ci pentru că Dodon a fost victima unui complot al SUA şi Occidentului.

În ultima zi de campanie electorală din Republica Moldova, Igor Dodon a avut un discurs extrem de violent, în care le-a vorbit moldovenilor despre pericolul unui război civil şi despre posibila „catastrofă” a unei uniri cu România.

În cazul în care ar pierde alegerile, Dodon ar putea ajunge, totuşi, prim-ministru într-un guvern în care din cei 11 actuali miniştri, şapte i-au fost consilieri.

 

SourceDigi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMELE ARTICOLE

Ministrul Mediului: Interzicerea motoarelor clasice în România ar distruge industria auto

România se află printre țările care s-au opus propunerii de a se interzice vânzarea mașinilor cu motoare clasice noi și cere un răgaz sau...

Câciu: ”Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este una dintre priorităţi”

Ministrul Finanțelor a declarat că toate cele patru jaloane şi ţinte asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pentru primul semestru din...

A sosit primul cod roșu de caniculă din această vară!

Prima lună de vară aproape s-a încheiat însă căldura nu este nici pe departe la final. Deși au mai fost și perioade în care...

De ce să alegi un laptop sh și care sunt cele mai întâlnite mituri despre acest produs

Există persoane care ezită sa facă o achizitie atunci când văd o ofertă la un laptop second hand, chiar dacă este vorba de un...