Una dintre problemele societățile actuale, care devine tot mai îngrijorătoare în România, ajungând pe locul 5 în Uniunea Europeană, este obezitatea. Prevenția rămâne cea mai bună soluție pentru excesul de greutate, iar Dr. George Sirețeanu, medic primar chirurgie generală, specializat în chirurgia obezității, explică cum putem să evităm acumularea de kilograme, mai ales în perioada aceasta de iarnă când sportul nu mai reprezintă o prioritate.
Servirea mesei, împreună cu alte activități, crește șansele de îngrășare.
”Între momentul în care stomacul este plin cu mâncare și momentul în care informația ajunge la creier este un delay de 20 de minute, atât îi ia stomacului să perceapă mesajul respectiv. Dacă mâncăm foarte repede, în cele 20 de minute putem mânca și foarte mult”
”Dietele repetate sunt din ce în ce mai puțin eficiente. Cel care nu a ținut o dietă niciodată, va slăbi mai mult decât cel care a mai ținut diete. La cel care a mai ținut diete, creierul știe că a trecut prin momente care sunt crize pentru el, momente în care nu a primit energie și atunci își raționalizează consumul de energie”
Când este considerată o persoană obeză?
Indicele de masă corporală este cel mai bun analizator al acestei situații. Se calculează în felul următor: greutatea (kg)/înălțime (m)2.
De exemplu: o femeie cu greutatea de 55 kg și 1,65 m, va avea un IMC de 55/(1,65 x 1,65) = 55/2,7225 = 20,2
Valorile IMC se raportează astfel:
18,49 sau mai puțin – Subponderal
intre 18,50 și 24,99 – Greutate normala
intre 25,00 și 29,99 – Supraponderal
intre 30,00 și 34,99 – Obezitate (gradul I)
intre 35,00 și 39,99 – Obezitate (gradul II)
40,00 sau mai mult – Obezitate morbidă