Află acum cum să îți păstrezi sănătatea mintală! Cele mai recente studii au demonstrat că între sănătatea fizică și cea mintală există o foarte strânsă conexiune să că depresia, anxietatea, nevroza ne pot afecta organele interne. Procesul prin care se întâmplă acest lucru se numește somatizare. De aceea, pentru o sănătate fizică de durată trebuie să avem grijă să avem un psihic liniștit și vindecat.
Cele mai tinere generații apelează tot mai des la serviciile specializate ale psihologilor, psihoterapeuților și psihiatrilor pentru suport și ajutor, pentru depășirea blocajelor mintale și pentru a reuși să aibă o viață echilibrată.
Așadar, cosilierea terapeutică și medicală sunt esențiale, dar nimic nu se întâmplă peste nopate, iar pe langă ajuto de specialitate, este important să schimbăm modul în care ne raportăm la programul nostrum de zi cu zi. Iată câteva idei utile în acest sens.
-
Vorbeşte despre emoţiile tale!
Bunicii, străbunicii noștrii se lăudau cu o stare de seriozitate impenetrabilă. Nimeni nu trebuie să îți vadă tristețea, supărarea, nervozitatea, iar ”când alții se prăpădesc de râs, tu abia atunci să zâmbești în colțul gurii!” Astăzi însă cu atât de multe instrumente de comunicare la îndemână, avem ocazia să ne exprimăm slăbiciunile, fricile și fericirea într-un mod înțelept care să ne aducă beneficii.
-
Fă sport oricât de des ai ocazia!
Studiile arată că mișcarea regulată poate scădea riscul de depresie. Exerciţiile fizice îţi cresc stima de sine, te ajută să te concentrezi, să dormi şi să te simţi mai bine. Mişcarea poate fi una simplă, cum ar fi o plimbare. Cu cât respiri mai mult aer proaspăt creşte cantitatea de oxigen, care duce la un nivel mai mare de serotonină. Exerciţiile te ajută să te concetrezi pe activitatea în care eşti implicat şi să uiţi de toate celelalte lucruri.
-
Crează-ți o igienă a somnului zilnică.
Somnul este unul dintre cei mai puţin luaţi în seamă factori când vine vorba despre sănătate. Un lung (7-9 ore) este esenţial pentru mintea ta, iar corpul repară celulele care au nevoie de sprijin în această perioadă
-
Învață să iei pauze.
Pauze, pe bune. Fără să te gândești la următorul task pe care îl ai de făcut. Ci momente de liniște în care să îți golești minte și să meditezi. Să trăiești în present și să te bucuri de fiecare rază de soare și de lumina care îți apar în cale.
-
Iubește-te!
Iubirea sinelui nu este un gest de egoism necreștinesc de care trebuie să scăpăm cât mai curând. Inclusiv Isus spune în Biblie: ”Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți!”. Nu poți arăta celui de lângă tine cele mai nobile și altruiste sentimente dacă tu însuți nu le cunoști și nu le-ai experimentat. Acceptă-te așa cum ești, cu defecte, cu greșeli, îmbrățișea-ți neliniștea și iubește-ți zâmbetul.