sâmbătă, decembrie 2, 2023
Acasă Emisiuni Alături de tine Afecțiunile fizice au cauze psihice?

Afecțiunile fizice au cauze psihice?

Afecțiunile fizice au cauze psihice? În multe cazuri, cauzele psihologice pot interacționa cu factori biologici și genetici pentru a provoca afecțiuni fizice. Tratarea acestor afecțiuni poate implica adesea o abordare holistică care abordează atât aspectele fizice, cât și cele psihologice ale problemei. Terapia cognitiv-comportamentală, relaxarea, meditația și alte tehnici de gestionare a stresului pot fi utile în gestionarea sau ameliorarea afecțiunilor fizice cu cauze psihice.

Există numeroase afecțiuni fizice care pot avea cauze parțial sau complet psihice. Aceste afecțiuni sunt adesea denumite „afecțiuni psihosomatice” sau „tulburări somatice”. Cauzele psihice pot contribui la dezvoltarea sau exacerbarea acestor afecțiuni.

Iată câteva exemple de afecțiuni fizice cu cauze psihice:

Sindromul colonului iritabil (IBS)

Stresul, anxietatea și alți factori psihologici pot contribui la simptomele IBS, cum ar fi durerile abdominale, balonarea și diareea.

Cefalee de tensiune

Stresul, anxietatea și tensiunea emoțională pot declanșa dureri de cap de tensiune.

Eczeme

Stresul și anxietatea pot agrava simptomele eczemelor, ducând la înroșire, mâncărime și inflamație a pielii.

Ulcerul gastric

Stresul și tensiunea emoțională pot contribui la dezvoltarea ulcerului gastric sau pot agrava simptomele unui ulcer existent.

Astenie

Astenia este o stare de oboseală extremă și epuizare care poate avea cauze psihologice, cum ar fi stresul cronic, depresia sau anxietatea.

Sindromul de oboseală cronică

Această afecțiune este caracterizată de oboseală severă și durată prelungită, iar factorii psihologici precum stresul și evenimentele traumatice pot juca un rol în apariția sa.

Sindromul intestinului iritabil (IBS)

Factori de stres și tulburări ale sănătății mintale precum anxietatea și depresia pot agrava simptomele IBS.

Tulburări somatice funcționale

Acestea includ simptome fizice severe care nu au o cauză medicală cunoscută și pot fi legate de stres sau anxietate.

Afecțiunile fizice au cauze psihice?

Mai multe despre psihosomatică și despre cum emoțiile ne afectează organismul puteți afla din emisiunea ”Alături de tine”, invitat Florina Stancu-Drigă, psiholog:

Articol scris de Alina Ilioi

1 COMENTARIU

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Cum ne protejăm datele pe internet?

Cum ne protejăm datele pe internet? Mai mulți băieți adolescenți din SUA au început să folosească inteligența artificială pentru a crea fotografii deepfake nud...

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare. Unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei, Barcelona, se confruntă cu probleme mari din cauza infracționalității care...

Cum să citești oamenii ca pe o carte?

Suntem cu toții fascinați de acele persoane care par să aibă o conexiune instantanee cu alții, reușind să înțeleagă și să sesizeze ceea ce...

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă?

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă? Ceea ce avem toți în comun sunt nevoia de a fi iubiți și suferința pe care...