sâmbătă, decembrie 2, 2023
Acasă Editoriale Actualitate Adrian Năstase: „Extremismul este generat de sărăcie”

Adrian Năstase: „Extremismul este generat de sărăcie”

Fostul premier al României, Adrian Năstase, invitat în platoul emisiunii „La Zi”, a făcut o analiză a societății și a clasei politice actuale. Fostul lider social democrat critică lipsa viziunii, dar și lipsa obiectivelor cu adevărat importante pentru o societate care are nevoie de progres.

 

„Eu am fost (la guvernare N.R.) într-un moment în care societatea noastră și partidele politice aveau niște obiective foarte bine definite încă din 1995 (…): intrarea în NATO și intrarea în Uniunea Europeană. Iar eu, ca prim-ministru, începând cu 2001 am lucrat pentru aceste obiective și le-am realizat.
Acum obiectivele noastre nu mai sunt nici intrarea în spațiul Schengen, nici vizele pentru Statele Unite, nici intrarea în zona euro, nici politica cu vecinii.”, susține fostul parlamentar.

Fostul candidat la alegerile prezidențiale din 2004 consideră că membrii partidelor politice actuale, inclusiv cei ai PSD, necesită o înzestrare mai amplă cu abilități politice.

„Trebuie să ne uităm la facultățile pe care le-au frecventat, putem să ne uităm dacă au citit cărți, dacă au scris cărți, dacă au participat la reuniuni intelectuale, dacă au, într-un fel, antrenamentul neuronilor care să-i pregătească pentru luarea unor decizii. Aici cred că avem o foarte mare problemă la nivelul tuturor partidelor. Asta o spun și celor din PSD”, a afirmat fostul premier.

Adrian Năstase atrage atenția asupra curentului extremist care se conturează în România, punând succesul acestei tendințe pe seama perioadelor de instabilitate politică și dificultăți financiare care creează frustrare în rândul tuturor cetățenilor.

Fostul deputat nu exclude consolidarea partidului AUR, cu partidul nou-înființat, Alianța pentru Patrie, formațiune politică sprijinită de fostul lider PSD, Liviu Dragnea.

„Eu subliniez de fiecare dată: extremismul este generat de sărăcie. Și, dacă vă uitați pe rezultatele la alegeri, o să vedeți că partidele cu anumite tentații spre extreme au câștigat mai multe voturi și mai multe locuri în Parlament atunci când sărăcia a fost mai mare.
Sărăcia îi orientează, îi duce pe oameni spre idei de duritate, de reacție dură.

Ceea ce se întâmplă în România în momentul de față va încuraja acest tip de abordări și, din cauza asta, AUR a avut un rezultat neașteptat în alegeri și, probabil, ei se vor consolida împreună cu celelalte orientări, inclusiv cu ceea ce vrea să facă Liviu Dragnea sau alte formule de acest gen”, a conchis Adrian Năstase.

Interviul exclusiv cu Adrian Năstase poate fi urmărit accesând link-ul următor:

ULTIMELE ARTICOLE

Cum ne protejăm datele pe internet?

Cum ne protejăm datele pe internet? Mai mulți băieți adolescenți din SUA au început să folosească inteligența artificială pentru a crea fotografii deepfake nud...

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare. Unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei, Barcelona, se confruntă cu probleme mari din cauza infracționalității care...

Cum să citești oamenii ca pe o carte?

Suntem cu toții fascinați de acele persoane care par să aibă o conexiune instantanee cu alții, reușind să înțeleagă și să sesizeze ceea ce...

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă?

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă? Ceea ce avem toți în comun sunt nevoia de a fi iubiți și suferința pe care...