8.5 C
București
marți, 28 septembrie 2021
Acasă Editoriale Actualitate Adrian Năstase, declarații în exclusivitate: „Pentru a avea autoritate ca premier trebuie...

Adrian Năstase, declarații în exclusivitate: „Pentru a avea autoritate ca premier trebuie să ai autoritate în partidul din care vii”

Duminică, 2 mai, în cadrul emisiunii „Prin tribunale ca prin viață” cu Mihaela Olaru – Ediție Specială de Paști, Adrian Năstase a făcut declarații, în exclusivitate, despre Guvernul României.

 

Adrian Năstase, fostul Prim Ministru al României, a spus că un guvern trebuie să aibă o anumită coerență internă. Coaliția nu poate să își pună problema unei solidarități interne, în condițiile în care programele lor sunt atât de diferite, între PNL, USR-PLUS și UDMR.

Fiecare are propriile sale interese, ceea ce într-un fel este firesc, dar nu au reușit să le armonizeze și, practic, președintele Klaus Iohannis i-a pus împreună, i-a obligat să facă guvernul său.

Adrian Năstase a mai precizat că sunt împreună pe o formulă care este absolut artificială.

De aceea, într-un fel, lucrurile sunt conduse pe un program radical al USR-ului, cu încercări de fixare a unor persoane pe posturi de conducere și de decizie de finanțare din partea PNL-ului, cu interese, mai mult sau mai puțin, ascunse ale UDMR-ului, care urmărește slăbiciunile guvernului pentru a obține anumite avantaje într-o strategie pe termen lung.

Întrebat de av. Mihaela Olaru, realizatoarea emisiunii „Prin tribunale ca prin viață”, cum l-ar caracteriza pe Florin Cîțu, premierul României, acesta a argumentat de ce „pălăria este prea mare pentru el” și că nu este suficient să ai ambiția de a arăta că ești puternic, că ai autoritate, că dai cu pumnul în masă și că îi dai afară pe unii sau pe alții, în contextul în care el nu are autoritatea personală construită în timp care să impună prin ea însăși.

https://www.a7tv.ro/adrian-nastase-despre-florin-citu-nu-are-autoritatea-personala-construita-in-timp-care-sa-impuna-prin-ea-insasi/

Pe de altă parte, Adrian Năstase a mai spus că a urmărit discuțiile între membrii coaliției, în ideea ca miniștrii să nu-l mai critice pe premier și a concluzionat că se întâmplă astfel de lucruri deoarece guvernul nu are o forță autentică pentru a conduce țara.

Încrederea Parlamentului se dă pe un program de guvernare și pe o echipă de guvernare condusă de primul-ministru.

Din acest motiv s-a întâmplat un lucru spectaculos atunci când a revizuit Constituția, în 2003, și anume, a trecut în Constituție că președintele României nu îl poate demite pe primul-ministru.

Ceea ce este este absolut redundant, pentru că, în mod evident, președintele nu poate să facă lucrul ăsta.

Este clar că Parlamentul este cel care acordă încredere echipei primului ministru, ceea ce înseamnă că numai Parlamentul poate să retragă încrederea pentru Guvern și deci să demită Guvernul.

Întrebat ce ar face astăzi ca să putem gestiona bine criza pandemică cu care ne confruntăm, Adriana Năstase a spus că a crezut întotdeauna că președintele partidului cu cele mai multe mandate trebuie să fie premier. De ce? Pentru că ai nevoie de o anumită autoritate asupra partidului, până la organizațiile locale și o anumită autoritate și asupra Parlamentului.

Așa cum s-a văzut la ultima întâlnire a coaliției, care a dus și la schimbarea ministrului sănătăţii, Vlad Voiculescu, primii care vorbesc sunt președinții de partid, premierul stă în spate și, la un moment dat, i se dă și lui cuvântul, după ce lucrurile au fost tranșate în ceea ce privește conduita și funcționarea guvernului pe care el îl conduce.

Pentru a viziona întreg conținutul discuției accesați linkul de mai jos:

Sourcea7tv

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


ULTIMELE ARTICOLE

PNRR: Până în 2026 vom avea metrou în Cluj și încă o linie în București – investiție de peste 7 miliarde de euro

Planul Național de Redresare și reziliență vine cu o organizare extrem de îndrăzneață și își propune ca până în 2028 să fie dată în...

România primește 30 de miliarde de euro de la UE

Comisia Europeană a dat undă verde Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României – numit și Programul „Anghel Saligny” -, a declarat președintele...

Veste fabuloasă: Emma Răducanu vine în România!

Lista jucătoarelor care vor participa la turneul Transylvania Open (programat în perioada 25 – 31 octombrie la Cluj-Napoca) a fost anunțată. Iar vestea cea...

28 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIE

An de an, la 28 septembrie, este marcată ziua internaţională pentru accesul universal la informaţie.   Sărbătoarea a fost instituită printr-o decizie a celei de-a 38-a...