8.5 C
București
miercuri, 7 decembrie 2022
Acasă Emisiuni La zi Adrian Cioroianu: În privința educației, România a făcut pași înapoi, chiar și...

Adrian Cioroianu: În privința educației, România a făcut pași înapoi, chiar și față de comunism

Adrian Cioroianu, om politic, istoric și scriitor român, este de părere că România este încă un stat tânăr adolescent și că, din acest motiv se fac atât de multe greșeli și există atât de multe lacune în sistemele de apărare, justiție sau educație.

Acesta a declarat în emisiunea ”La Zi” cu Flori Stoian:

”România este un stat tânăr. Noi, ca popor suntem vechi, dar statul românesc este un stat tânăr, de la sfârșitul secolului al XIX lea.

Ori în aceste condiții, multe din instituții sunt imature, de la poliție, am văzut în ultima vreme tot felul de întâmplări nefericite, și felul în care se comportă și felul în care circulă, sau altele, numai vorbim de administrație, de incapacitatea noastră de a strânge taxele.

E atât de greu să îți plătești taxele în România încât parcă ți-ar face un serviciu că plătești taxele.

Eu nu pun asta pe seama răutății sau a prostiei, ci pun asta pe seama unei adolescențe în care ne aflăm și să sperăm că putem grăbi într-un fel maturizarea asta pentru că modele avem, adică nu trebuie să inventăm noi lucruri fenomenale.

Sunt modele funcționale și trebuie să le luăm din occident și să le aplicăm la noi acasă, de la justiție până la strângerea taxelor și educație”

Cioroianu este de părere că educația din România este într-un declin accentuat:

”Educația de după Alexandru Ioan Cuza a făcut un progres notabil. Educația era în creștere atunci, dar nu cred că mai putem spune asta în prezent. Educația a făcut pași înapoi, chiar și în raport cu perioada comunistă.

Se vorbește în media că avem din nou copii care nu merg la școală, asta este rușinos pentru o țară în secolul XXI să ai din nou copii care nu merg la școală, nu contează ce etnie au, din ce familii vin”

Adrian Mihai Cioroianu este un autor, istoric, jurnalist, eseist și om politic român, care a îndeplinit funcția de ministru al afacerilor externe în cabinetul Tăriceanu.

Profesor universitar la Facultatea de Istorie de la Universitatea București, el este autorul mai multor cărți de istorie a României (și în special de istorie a României comuniste).ULTIMELE ARTICOLE

Prevenirea și gestionarea bullying-ului

Prevenirea și gestionarea bullying-ului. Fenomenul „bullying” ia amploare în zilele noastre din ce în ce mai tare, dovadă că se întețesc programele de prevenire și...

Indecizia și starea de bine

Indecizia și starea de bine. Deși ea este asociată cu anxietatea și mai târziu depresia, se pare că unii cred că oamenii indeciși pot...

Triunghiul – elevi, profesori, părinți și inteligența emoțională

Triunghiul – elevi, profesori, părinți și inteligența emoțională Pentru creșterea inteligenței emoționale trebuie să se implice chiar elevii. Nu este suficient ca doar alții să...

Dezvoltarea inteligenței emoționale

Dezvoltarea inteligenței emoționale. Anii de școală reprezintă timpul propice pentru copii în vederea dezvoltării inteligenței emoționale, cu urmări în carieră sau viața personală. Idei practice...
[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false]