sâmbătă, septembrie 30, 2023
Acasă Editoriale Actualitate Adjuncta șefului Departamentului de Stat: Nu știm ce decizie va lua Putin,...

Adjuncta șefului Departamentului de Stat: Nu știm ce decizie va lua Putin, dar vrem ca românii să se simtă în siguranță

„Geografia înseamnă destin” este citatul favorit al Departamentului de Stat, a dezvăluit Karen Donfried, mâna dreaptă a lui Antony Blinken, care a spus ce așteptări are Washingtonul de la România în contextul tensiunilor cu Rusia de pe flancul estic al NATO, informează Digi24.

 

„Dacă ar exista o agresiune rusă împotriva Ucrainei astăzi sau în zilele următoare, vrem să ne asigurăm că românii se simt în siguranță în alianța NATO”, a declarat Karen Donfried, adjunct al secretarul de stat al SUA, în condițiile în care soldații americani promiși de președintele Joe Biden au ajuns, joi, în România.

Karen Donfried este diplomatul american care în decembrie anul trecut a fost la Moscova, iar Rusia i-a înmânat documentul prin care și-a făcut cunoscute condițiile pe care le ridică pentru o dezescaladare în Ucraina.

Karen Donfried: „Statele Unite au fost profund îngrijorate de acumularea forțelor rusești la granița cu Ucraina.

Am auzit apoi despre așa-numitul exercițiu, care a început astăzi (joi – n.r.) în Belarus, unde vedem un număr suplimentar semnificativ de trupe rusești care fac mișcări în Belarus. Și apoi, ieri, am văzut nave de război rusești care se deplasează în Marea Neagră.

Statele Unite au spus în mod constant, ca răspuns la această intensificare, urmărim două căi diferite. Una este calea diplomației – și am fost foarte angajați în încercarea de a lucra cu rușii la o ieșire diplomatică.

Cealaltă este calea descurajării, arătând clar Rusiei că, dacă va continua să escaladeze, dacă se va angaja într-o nouă agresiune împotriva Ucrainei, se va confrunta cu consecințe masive.

Iar acest pachet de răspuns este un lucru la care Statele Unite au lucrat îndeaproape cu aliații și partenerii noștri europeni, iar acest lucru este absolut valabil și în cazul României, atât în contextul NATO, cât și în contextul UE.

În plus, am oferit asistență de securitate Ucrainei pentru a ajuta Ucraina să se apere singură. De asemenea, am lucrat în contextul NATO pentru a consolida flancul estic și sud-estic al NATO. Și acesta este contextul în care Statele Unite au trimis aceste trupe în România.

Noi spunem că nu știm ce va decide președintele Putin. Și sperăm foarte mult că va decide să ia calea diplomatică.

Dar noi, ca membri NATO, trebuie să fim pregătiți pentru orice rezultat. Și dacă ar exista o agresiune rusă împotriva Ucrainei, astăzi sau în zilele următoare, vrem să ne asigurăm că românii se simt în siguranță în alianța NATO.” 

SourceDigi24

ULTIMELE ARTICOLE

Trebuie femeia să fie supusă unui soț agresiv?

Trebuie femeia să fie supusă unui soț agresiv? ''Credeam că toți bărbații sunt ca tata. M-am căsătorit la 15 ani. După câteva zile au...

Salariul minim crește în România

Salariul minim crește în România. De la 1 octombrie 2023, salariul de bază minim brut garantat în plată va crește de la 3.000 la...

Răbdare și… umor

Răbdare și... umor. Ce se întâmplă atunci când părinții devin adevărați maeștri ai răbdării în procesul de creștere a copiilor școlari mici? Cum poate...

O planetă infectată de demență

O planetă infectată de demență. Numărul persoanelor adulte care trăiesc cu demenţă la nivel mondial este pe cale să se tripleze, ajungând la 153...