Dacă ai dat click pe acest articol, înseamnă că ești în căutarea unui sistem de învățământ care să ofere o educație de calitate copilului tău și în care acesta să se simtă iubit. Din acest motiv vreau să îți prezint care este situația reală, transparentă, fără filtru. Am învățat ce înseamnă învățământul de stat și am lucrat o vreme în sistemul privat. Concluziile… o să le afli dacă parcurgi tot materialul. Trebuie menționat însă de la început că prin grădinițele private nu mă refer la cele care adopta un sistem de învățare străin – Montessori, Waldorf – ci la cele care au la bază tot sistemul tradițional doar că au o altă abordare a acestuia.
La privat reclamele sunt primele care atrag. Toți promit cele mai bune servicii, activități, săli de lucru, pătuțuri, cele mai pregătite educatoare și îngrijitoare, dar și cea mai sănătoasă și delicioasă mâncare. Grădinițele private sunt de preferat pentru ca acceptă și copii foarte micuți, cu scutec sau încă alăptați. Totodată sunt mai aproape de casă, educatoarele sunt mai tinere, mai energice și poți intra mai ușor decât la stat.
Prețurile sunt și accesibile (undeva la 900 de lei pentru program până la 4), dar pot fi și extrem de piperate (depășesc o mie de euro). Iar aici se cam aplică teoria conform căreia banii contează. În grădinițele scumpe personalul este atent ales. Contează și câte pagini are CV-ul, dar și cum te comporți cu copiii. La cele cu un buget mai mic, pregătirea profesională o poți obține din mers atâta vreme cât relația cu cei mici este ireproșabilă.
Dar cum stă situația în clase, după ce ușile se închid?! Ei bine, nu mereu este totul roz. Chiar dacă inițial vi se promite că nu vor fi mai mult de 9-10 copii în clasă, cu timpul numărul acestora poate să crească fie pentru că se tot înscriu copii la acea grupă, fie pentru că educatoarele preferă să comaseze grupele din diferite motive. Acomodarea copiilor este dificilă pentru ei, dar există grădinițe care, chiar dacă afirmă altceva, o fac forțat și țin copiii plângând ore întregi. Îngrijitoarele, în mod special în grădinițele și creșele de buget, care nu le oferă un salariu foarte mare, tind să fie destul de zgârcite cu răbdarea lor în raport cu cei mici. Iar la capitolul mâncare, foarte rar se întâmplă ca piticii să primească exact ce e scris în meniu, din rațiuni pur economice. Un alt aspect negativ ar fi că atunci când nu sunt camere, iar copilul nu povestește acasă, nu poți știi ce se întâmplă cu adevărat pentru că în cazul în care cel mic pățește ceva, personalul îți va servi tot fel de povești și minciuni pentru a apăra instituția.
Am cam distrus mitul conform căruia la stat e cel mai bine, nu?! 😊)) Stai liniștit/a că nici sistemul de stat nu este mai presus. Aici cadrele didactice au în general o pregătire academică ceva mai vastă. Înainte de a primi o grupă, trebuie să aibă studiile pedagogice terminate și să dea un concurs pentru post. Dar numărul extrem de mare al copiilor de clase poate epuiza și cea mai bine pregătită educatoare. Spre deosebire de privat unde educatoare și îngrijitoarea fac o echipă, în grădinițele de stat educatoarele nu se implică în educația celor mici și lasă toți cei 25-30 de copii în grija unei singure persoane. La țară situația stă și mai prost pentru că cei mici sunt lăsați să meargă singuri la toaletă, să își ia lucruri din dulap, etc. Chiar și așa, pentru că nu se plătesc bani, cererea este imensă, iar ca să prinzi un loc bun trebuie să te înscrii cu mult timp înainte. Dacă totuși reușești să prinzi un loc, va trebui ca în fiecare dimineața șă înfrunți aglomerația și/sau drumul lung pentru că grădinițele sunt puține și la distanțe mari.
Concluzia? Ei bine, nu este totul o tragedie dacă găsești o educatoare potrivită și dedicată pentru micuțul tău. Este foarte important ca atunci când vezi o grădiniță, să te întâlnești și cu educatoarea și să vezi ce chimie are băiețelul sau fetița ta cu ea. Totodată trebuie să îți placă și ție ca părinte. Știi cum se zice: “Omul sfințește locul”. Sistemele de învățământ, atât cel de stat cât și cel privat au o sumedenie de hibe. Dar contează să ai un om de încredere, pe care te poți baza și pe mâna căruia îți poți lăsa odrasla. Un om care să aibă o pasiune pentru oameni și copii, să aibă principii și să îți iubească puiul ca pe proprii săi micuți.
Dacă ai aflat lucruri noi și interesante, nu uita să dai un like și să distribui postarea. Poate le va fi de ajutor mai multor părinți.