8.5 C
București
marți, 17 mai 2022
Acasă Emisiuni Alături de tine Abuzul psihologic, mai dureros decât abuzul fizic

Abuzul psihologic, mai dureros decât abuzul fizic

Abuzul fizic este ușor de demonstrat, însă, ce se întâmplă cu cel psihologic? Află de la Ovidiu Yang, terapeut și coach, care sunt primele semne ale abuzului psihologic și cum se manifestă!

 

Abuzul emoțional sau psihologic implică orice atitudine comportamentală, verbală sau non-verbală, care produce un impact negativ asupra emoțiilor unei persoane.

Ovidiu Yang, terapeut și coach, a fost invitat în platoul A7TV, la emisiunea “Alături de tine”, prezentată de Alina Ilioi-Mureșan, pentru a “Pune degetul pe rană!” și a ne explica de ce abuzul psihologic este mult maia grav decât cel fizic.

 

“Abuzul psihologic este mult mai des întâlnit decât este raportat! Adică, statisticile abuzului psihologic sunt subdimensionate! Dacă, teoretic, 1 din 3 persoane sunt abuzate, de fapt sunt mai multe!”, spune terapeutul.

 

Cum ne putem da seama că suntem victimele unui astfel de abuz?

 

“La început nu ne dăm seama. Primul pas este validarea și aprecierea excesivă. Dacă te cunoaște de două săptămâni și îți spune că ești femeia vieții lui, iar tu nu ai suficientă încredere în tine, vei pica în această “plasă”. Bine, nu înseamnă că dacă cineva se poartă frumos e anormal. Atenție, însă, la doză!”, răspunde Ovidiu Yang.

 

Abuzatorul este conștient de efectul vorbelor lui?

 

“Este foarte conștient de ceea ce produce. Acesta este planul! Să creeze în jurul tău o colivie de aur, apoi îți oferă multă dragoste, aprecieri și cadouri.

Ulterior, o să te convingă că ești dependentă de el. Poate să îți ceară să renunți la locul de muncă, nu te apreciază, în public nu îți permite să discuți cu alte persoane.

Pe scurt, te privează de la o viață personală. O să te izolezi de cei din jur, astfel se formează o dependență față de abuzator”, mai adaugă acesta.

 

Jignirile constante, privarea de libertate, constrângerile, fie de natură emoțională, fie financiară, și amenințările fac parte din abuzul emoțional. Persoanelor abuzate le scade stima de sine:

”Când se întâmplă acest lucru, caută să mascheze foarte bine, însă se trădează  ușor. Este bine să se încheie imediat o astfel de relație”, afirmă terapeutul.

 

Indiferent de studiile deținute, de nivelul IQ-ului, sau de orice alt factor extern, în ochii abuzatorului victima este înjosită, desconsiderată, devitalizată pentru a o face dependentă de el.

 

Sfatul lui Ovidiu Yang, terapeut și coach, este de a cere ajutor specializat:

”Unui om îi este foarte greu să se refacă după ce iese dintr-o astfel de relație. Se recomandă ajutorul unui psiholog.

Chiar dacă nu este recomandat să se povestească lucruri din viața amoroasă cu celelalte persoane, când simți că ești victima unui abuz psihologic și emoțional, bine ar fi să discuți cu persoanele din jurul tău pentru a compara situațiile.

Adu-ți aminte de cum erai înainte de a-l cunoaște pe abuzator, gândește-te la cauze, apoi la efecte!”

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMELE ARTICOLE

Val de sinucideri în România. Ce se întâmplă?

În România, foarte mulți adulți tineri, dar și copii au ales varianta de a-și pune capăt vieții, iar motivele par a fi inexplicabile. Suicidul...

Florin Cîțu a pledat pentru menținerea Codului fiscal în forma actuală

Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat, luni, că ar trebui luate, până la 1 iunie, mai multe măsuri fiscale, astfel încât bugetul de stat...

Mircea Geoană: ”Încurajăm această fortificare semnificativă a flancului estic”

Războiul din Ucraina continuă cu pierderi de ambele părți, iar îngrijorările cu privire la extinderea acestuia există și cresc odată cu continuarea amenințărilor din...

Sportivii de performanță, risc mai mare de îmbolnăvire?

În timpul fiecărui joc de fotbal jucătorii aleargă, în medie, 9,65 km. Mai mult, fotbalul este un sport care a fost inventat în China,...