sâmbătă, decembrie 2, 2023
Acasă arhiva emisiuni Prin tribunale ca prin viață Abuzul, neglijarea și exploatarea copilului pot fi soluționate

Abuzul, neglijarea și exploatarea copilului pot fi soluționate

Violența în familie este un tablou regăsit des în casele familiilor din România. Iar copiii nu sunt lipsiți de astfel de abuzuri, nu doar din partea tatălui ci și din partea mamei. Astfel de comportamente pot duce la un dezechilibru al copilului mai târziu în viață și poate avea consecințe grave cu privire la modul în care acesta privește lumea și o înțelege. Ce se poate face însă ca acest abuz să nu mai existe?

 

În emisiunea ”Prin tribunale ca prin viață”, invitatul Dan Antonescu, psiholog criminalist, oferă soluții cu privire la violența din casele românilor care apare la copii:

”Gândiți-vă că în general că aceste sindroame de maltratare se întâmplă până la vârsta de 2-4 ani. Sunt cele mai frecvente la această categorie de vârstă dacă vorbim despre copii. Iar dacă ar exista și o spune de atâta timp, această medicină adresată în mod special copilului.

Să meargă medicul de familie acasă, să se facă acele evaluări periodice, să existe acea asistență, inclusiv un număr de telefon la care să se ofere asistență. Și trebuie evaluați periodic în stadiile de dezvoltare.”

”Românii sunt extrem de solidari când e vorba de dat like-uri pe facebook dar când e vorba să ia o măsură concretă și să salveze acest copil. Clar putea fi salvat.”

”În momentul în care se permite măcar evaluarea de către un asistent, sunt probleme de diversificare a alimentației, sunt probleme specifice.

Oameni care chiar nu știu să se descurce că nu i-a învățat nimeni. Nu există educație pentru sănătate. În afară de faptul că ar putea oferi acest sprijin, ar putea sesiza astfel de leziuni. Că ceva nu este în regulă acolo.

Ar sesiza condițiile în care este crescut și hrănit copilul. Sunt o sumedenie de instituții ale statului care se ocupă de protecția socială și asistența copilului. Eu mă întreb ce fac.”

ULTIMELE ARTICOLE

Cum ne protejăm datele pe internet?

Cum ne protejăm datele pe internet? Mai mulți băieți adolescenți din SUA au început să folosească inteligența artificială pentru a crea fotografii deepfake nud...

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare. Unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei, Barcelona, se confruntă cu probleme mari din cauza infracționalității care...

Cum să citești oamenii ca pe o carte?

Suntem cu toții fascinați de acele persoane care par să aibă o conexiune instantanee cu alții, reușind să înțeleagă și să sesizeze ceea ce...

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă?

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă? Ceea ce avem toți în comun sunt nevoia de a fi iubiți și suferința pe care...