8.5 C
București
vineri, 29 mai 2020
Acasă Editoriale Familie A plecat la facultate cu o bucată de mămăligă și 100 de...

A plecat la facultate cu o bucată de mămăligă și 100 de lei

Leon Dănăilă, invitatul colegei noastre Laura Manciu în platoul emisiunii OAMENI ȘI PĂRERI s-a născut la 1 iulie 1933 la Darabani în județul Botoșani, unde a făcut și primele patru clase primare.

A continuat apoi școala la Liceul „Grigore Ghica V.V.” din Dorohoi, iar, în același an, prin concurs, a intrat la Facultatea de Medicină din Iași, pe care a absolvit-o în 1958.

După absolvirea Facultății de Medicină a lucrat timp de 2 ani ca medic stagiar la spitalul din Comănești și apoi un an la Circumscripția sanitară din Dărmănești.

În 1961, prin concurs, a ocupat postul de medic secundar neurochirurg la clinica de Neurochirurgie de la Spitalul „Gheorghe Marinescu” din București unde lucrează și în prezent.

Este membru titular al Academiei Române și membru corespondent al acesteia, membru titular al Academiei de Științe Medicale, membru al Academiei Oamenilor de Știință, membru al New York Academy of Sciences, London Diplomatic Academy, L’Académie Centrale Européenne des Sciences, des Lettres et des Arts și World Academy of Letters.

În vremea foametei, în 1947, oamenii mureau câte 10 pe zi, ne povestește domnul Dănăilă.

Îi vine foarte greu să își amintească despre acele vremuri, dar continuă să ne povestească cum era nevoit să meargă la cerșit, iar noaptea să doarmă prin pădure, pe frunze.
După o săptămână se întorcea acasă. Așa a reușit să-și salveze familia de foamete.

Vremea a trecut și a plecat la facultate cu o bucată de mămăligă și cu 100 de lei.
Pantofii îi erau rupți, iar afară începuse să ningă. În fiecare seară își punea pantofii la uscat, lucru care îi nemulțumea colegii.
După primul semestru a început să ia bursă, 150 de lei pe lună. Cu primii bani câștigați, și-a refăcut gulerul la cămașa ruptă.

După terminarea facultății, a ales să meargă să lucreze, timp de 2 ani, ca medic stagiar la spitalul din Comănești, pe un salariu de 700 de lei din care 500 îi plătea la gazdă și 200 la cantină.

A fost nevoit să devină membru de partid pentru a putea pleca în Statele Unite, cu bursă. Acolo a observat că se opera cu ajutorul microscopului operator. Leon Dănăilă a fost cel care a introdus în țară microscopul operator.

Dacă am reușit să vă trezim curiozitatea și doriți să aflați mai multe despre experiența de viață a unuia dintre cei mai buni neurochirurgi din Europa, urmăriți emisiunea OAMENI ȘI PĂRERI cu Laura Manciu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

Spitale goale, pacienți nevoiți să apeleze doar la medicul de familie sau spitale non-covid.

Managerii spitalelor suport cer redeschiderea acestora pentru toți bolnavii, dată fiind scăderea numărului de pacienți cu COVID-19. Există unități sanitare care sunt aproape goale, iar...

REȚETA A LA FABIEN “CHOUQUETTES”

Un desert tradițional franțuzesc ușor de preparat care nu necesită nici multe ingrediente și nici mult timp de preparare! Îl putem servi în diferite...

Decizie șocantă! Ce se va întâmpla cu studenții chinezi din SUA?

Administraţia Trump consideră că studenţi chinezi care studiază în Statele Unite au legături cu armata chineză și, în consecință, Washingtonul se pregăteşte să le...

Mai avem nevoie de declarație după 1 iunie?

Joi, 28 mai, Klaus Iohannis a anunțat, după o ședință la Palatul Cotroceni cu premierul Ludovic Orban și cu mai mulți miniștri ai cabinetului,...

COMENTARII RECENTE