joi, februarie 22, 2024
Acasă Editoriale Actualitate A fost aprobată testarea rapidă în farmacii pentru depistarea Covid-19

A fost aprobată testarea rapidă în farmacii pentru depistarea Covid-19

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a semnat luni, 10 mai, ordinul prin care a aprobat activitatea de testare în farmacii cu teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2.

Farmaciile pot opta pentru desfășurarea activității de testare antigenică rapidă pentru depistarea COVID-19 după obținerea unui aviz temporar, emis în format electronic, de direcțiile de sănătate publică județene.

Avizul este valabil șase luni, iar farmaciile pot solicita prelungiri succesive cu șase luni.

„Testarea are un rol esențial în limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2. Utilizarea corectă a testelor rapide, în număr mare și asigurând un timp scurt între cerere și acces la testare, ceea ce înseamnă implicit un rezultat rapid, are un rol semnificativ în reducerea răspândirii virusului. Prin aceste reglementări, persoanele care au suspiciuni sau simptome vor putea să-și facă testul rapid într-un mod accesibil și sigur”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Instruirea personalului implicat în activitatea de testare va fi organizată gratuit de Colegiul Farmaciştilor din România, în colaborare cu Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România.

Farmaciile vor utiliza teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 din nazofaringe.

Acestea pot prelua teste antigenice rapide de la Ministerul Sănătății, cu titlu gratuit, prin direcțiile de sănătate publică județene, în limita stocului disponibil.

În urma efectuării testării, farmaciile emit un buletin de testare, semnat electronic, pe care îl comunică persoanei testate. De asemenea, au obligația de a raporta către direcțiile de sănătate publică județene rezultatele tuturor testelor efectuate și situația stocurilor.

Farmaciile își pot organiza zona destinată activității de testare și prin amplasarea, în imediata vecinătate, a unor corturi sau cabine de testare, izolate, care vor îndeplini condițiile menționate.

Personalul implicat în activitatea de testare va purta obligatoriu echipament de protecție compus din mască chirurgicală, vizieră sau ochelari de protecție, mănuși de examinare de unică folosință și halat de unică folosință.

Articolul precedentA fost prelungită starea de alertă!
Articolul următor12 MAI ÎN ISTORIE

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Cum poți recunoaște AVC-ul? Primele semne!

Un accident vascular cerebral (AVC) poate fi o afecțiune gravă și este important să poți recunoaște semnele timpurii pentru a solicita imediat ajutor medical...

Valentine’s Day – o zi a iubirii, nu altă zi a violenței

Măsurând sintagmele populare spuse la nervi sau apăsat, bizare sau ciudate le includem în bagajul nostru verbal și comportamental: ,,Iubirea naște violență”? ,,Eu te-am...