8.5 C
București
marți, 26 ianuarie 2021
Acasă Editoriale Actualitate A fost aprobată strategia de vaccinare anti-COVID-19. Vaccinarea este gratuită şi voluntară

A fost aprobată strategia de vaccinare anti-COVID-19. Vaccinarea este gratuită şi voluntară

A fost aprobată strategia de vaccinare anti Covid-19 în România. Executivul vrea să imunizeze 70 % din populație, adică exact pragul la care, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, campania s-ar dovedi eficientă.

Vaccinarea este gratuită și voluntară.

Vor exista centre în fiecare județ și în Capitală, dar și echipe mobile, a anunțat ministrul Sănătății. Strategia definește toate etapele pe care le vor parcurge autoritățile din România.

Imunizarea se va face treptat

  • Primii vor fi vaccinați cei din sistemul medical, bolnavii de afecțiuni cronice şi bătrânii, dar şi angajaţii unor instituţii cu rol esențial în funcționarea societății.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății:

„Sunt şi cei de la salubritate, sunt şi cei care asigură energia electrică, şi cei care asigură apa potabilă.

Din cei 8.000 care au fost cartografiaţi, atât medici cât şi asistenţi medicali din cabinetele medicilor de familie, 82% vor să se vaccineze.

Dacă ar fi să dau un exemplu de la Institutul Marius Nasta din Bucureşti, 95% din personalul medical vrea să se vaccineze”.

  • În cea de a doua fază, dozele vor ajunge la populație.

Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului: „Estimarea este că, în prezent, 70% din totalul populaţiei ar putea fi implicată în această campanie de vaccinare. Este un act normativ care pregăteşte această campanie de vaccinare”.

La nivel național, traseele și obligațiile care le revin furnizorilor sunt bătute în cuie. Există, de acum, un circuit care va fi respectat fără abatere.

Firma care livrează vaccinul, de exemplu, trebuie să aibă capacitatea de a depozita serul în spații cu temperaturi cuprinse între minus 25 și minus 80 de grade Celsius.

„Stabilim depozitele din cele 6 regiuni, iar ca şi etapă, suntem la etapa de cartografiere, etapă care înseamnă că fiecare segment de populaţie este evaluat”, a mai spus Nelu Tătaru.

 

Dozele vor merge către centrele de vaccinare, nu direct în cabinete sau unități spitalicești.

Este încă o măsură pe care autoritățile o iau pentru a fi sigure că serul se păstrează în condiții corecte de temperatură.

 

 

În scenariul cel mai optimist, conform coordonatorului campaniei de vaccinare anti Covid în ţara noastră, primele doze ar trebui să ajungă în România la finalul lunii viitoare.

Însă ar putea şi întârzia până spre primul trimestru din 2021. Trebuie spus că imunizarea va fi gratuită şi voluntară, iar în distribuirea dozelor vor fi implicate toate structurile din cadrul Ministerului de Interne, inclusiv Armata.

În Europa, vaccinurile vor veni, cel mai probabil, de la companiile Pfizer și Moderna. Prima dintre ele a cerut, de altfel, atât avizul autorităților de pe continent cât și în America, pentru a începe livrarea.

Pe de altă parte, deși a anunțat rezultate excelente la testare, Astra Zeneca întârzie formalitățile oficiale. Au apărut discrepanțe în studiul făcut de ei cu privire la eficacitatea vaccinului.

SourceProTV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMELE ARTICOLE

Iosif Ciunterei: ”Pentru mine țăranul este o ICOANĂ”

Iosif Ciunterei sau ”Iosif pe coclauri”, așa cum îl știu cunoscuții, tânărul care umblă prin satele României vorbind cu bătrânii pe care lumea i-a...

EDUARD CLAUDIU MOISĂ – de la MILIONAR la MISIONAR

Eduard Claudiu Moisă lucrează împreună cu familia pentru sufletele rătăcite în animismul cambodgian. Claudiu este un prieten al televiziunii A7TV, el fiind invitatul Narcisei...

26 IANUARIE ÎN ISTORIE

În fiecare an, pe 26 ianuarie este sărbătorită Ziua Internațională a Soțului. Așadar un bun motiv pentru a vă sărbători partenerul de viață.   Sărbătoarea este...

Olanda: Noi proteste anti-restricții!

Olanda, scena unor violențe ieșite din comun după ce zeci de oameni, revoltați de măsurile menite să limiteze răspândirea Covid-19, au incendiat un centru...

COMENTARII RECENTE

Catalin Ionete on Dumnezeu a murit!
kani on Pungă doriți?