
Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită, la nivel mondial, din anul 2006, fiind iniţiată şi promovată de Secretariatul Convenţiei pentru conservarea speciilor migratoare şi animalelor sălbatice (CMS) şi Secretariatul Acordului privind Conservarea Păsărilor de Apă Migratoare Africano-Eurasiatice (AEWA).
Ulterior, s-a decis ca evenimentele importante legate de sărbătorirea Zilei mondiale a păsărilor migratoare să fie organizate de două ori pe an, în cea de-a doua Sâmbătă din lunile Mai şi Octombrie. În 2021, Ziua mondială a păsărilor migratoare a fost stabilită pentru datele de 8 mai şi de 9 octombrie. Ziua mondială a păsărilor migratoare reprezintă o campanie anuală de sensibilizare care evidenţiază necesitatea conservării păsărilor migratoare şi a habitatelor acestora. Ea are o acţiune de informare globală şi este un instrument eficient pentru a ajuta la creşterea gradului de conştientizare a ameninţărilor cu care se confruntă păsările migratoare, importanţa lor ecologică şi necesitatea cooperării internaţionale pentru conservarea acestora. În fiecare an, în întreaga lume sunt organizate evenimente publice, cum ar fi festivaluri de păsări, programe de educaţie, expoziţii şi excursii de observare a păsărilor pentru a sărbători această zi. Activităţile de Ziua mondială a păsărilor migratoare au loc în diferite ţări şi zone de pe glob, unite printr-o campanie cu o temă comună. Potrivit www.worldmigratorybirdday.org, tema aleasă pentru 2021 a Zilei mondiale a păsărilor migratoare este: „Cântă, zboară, înalţă-te – Ca o pasăre!” („Sing, Fly, Soar – Like a Bird!”).
9 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE
1888: Monumentul Washington, la acea vreme cea mai înaltă structură din lume, a fost deschis oficial publicului la Washington, DC, SUA.



