marți, septembrie 10, 2024
Acasă arhiva articole Ziua de azi 9 NOIEMBRIE ÎN ISTORIE

9 NOIEMBRIE ÎN ISTORIE

În fiecare an, la 9 noiembrie, este marcată Ziua internaţională de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului.

 

După ce naziştii au ajuns la putere în Germania, în 1933, evreii au fost supuşi unui tratament din ce în ce mai discriminatoriu, însoţit de acte de violenţă.

La 9 noiembrie 1938, a început un pogrom împotriva evreilor pe tot cuprinsul Germaniei, ziua intrând în istorie sub denumirea de “Kristallnacht” (“Noaptea de cristal”).

Început la Berlin, pogromul a fost organizat de trupele de intervenţie rapidă ale lui Adolf Hitler. În toată Germania au fost incendiate sinagogi, au fost sparte geamurile magazinelor evreieşti, cioburile de cristal fiind împrăştiate pe străzi.

Mulţi evrei au fost agresaţi fizic, alţii ucişi, iar peste 30.000 au fost arestaţi şi trimişi în lagărele de concentrare de la Dachau, Sachsenhausen, Buchenwald, Birkenau sau Auschwitz.

Violenţele au durat 24 de ore, iar ”Noaptea de cristal” a rămas în istorie ca începutul simbolic al Holocaustului.

Peste 7.000 de magazine au fost distruse şi 200 de sinagogi au fost arse în Germania şi Austria de către bande de nazişti.

Până în septembrie 1939, peste 200.000 de evrei au părăsit Germania, proprietăţile lor fiind confiscate de guvernul nazist, notează Agerpres, citând United Against Racism.

 

În fiecare an, la această dată, reţeaua europeană UNITED, care luptă împotriva naţionalismului, rasismului, fascismului şi susţine migranţii şi refugiaţii, organizează o campanie la nivelul Europei pentru comemorarea trecutului şi pentru a protesta faţă de formele contemporane de fascism şi antisemitism, arată sursa citată.

Astfel, mai multe organizaţii pot participa la organizarea de concerte sau conferinţe, la trimiterea de scrisori de protest către strategii politici sau la găsirea unor modalităţi de exprimare a opiniilor cetăţenilor.

Sursa Google

 

9 NOIEMBRIE ÎN ISTORIE

 

1330: În Bătălia de la Posada, Basarab I al Țării Românești învinge armata maghiară a lui Carol Robert de Anjou.

Sursa Google

1888: Criminalul londonez Jack Spintecatorul a ucis ultima lui victimă, pe nume Mary Jane Kelly.

Sursa Wikipedia

1938: Diplomatul nazist Ernst vom Rath moare de rănile provocate de gloanțele rezistenței luptătorilor evrei, un act pe care naziștii l-au folosit ca o scuză pentru a demara pogromul național cunoscut sub numele de Kristallnacht (Noaptea de Cristal).

Sursa Wikipedia

1985: Garry Kasparov, 22 de ani, din Uniunea Sovietică, devine cel mai tânăr campion mondial de șah, învingându-l pe compatriotul sovietic Anatoli Karpov.

Sursa Wikipedia

1989: Căderea Zidului Berlinului: După ce Schabowski, membru al Biroului Politic SED, a anunțat acordarea libertății de călătorie într-o conferință de presă difuzată la televiziunea RDG, mii de oameni se îngrămădesc la puncte de trecere a frontierei. Zidul Berlinului și celelalte granițe inter-germane se deschid pentru cetățenii RDG.

Sursa Google

ULTIMELE ARTICOLE

Vremea se răcește. Cum ne pregătim?

Vremea se răcește. Cum ne pregătim? Odată cu trecerea verii și venirea toamnei, temperaturile încep să scadă, iar zilele devin mai scurte și mai...

Află ce își dorești de la viață!

Află ce își dorești de la viață! Căutarea sensului vieții și a ceea ce ne dorim cu adevărat de la ea este una dintre...

Sinceritatea sau minciuna nevinovată?

Sinceritatea sau minciuna nevinovată? În viața de zi cu zi, ne confruntăm adesea cu situații în care trebuie să alegem între a spune adevărul...

Este bine să consumăm sare?

Este bine să consumăm sare? Sarea, cunoscută și sub denumirea de clorură de sodiu, este un element esențial în dieta umană. Ea are un...