vineri, decembrie 1, 2023
Acasă arhiva articole Ziua de azi 9 IUNIE ÎN ISTORIE

9 IUNIE ÎN ISTORIE

Astăzi se împlinesc 108 ani de la moartea lui Ion Luca Caragiale.

Ion Luca Caragiale a fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român.

George Călinescu îl considera a fi cel mai mare dramaturg român și unul dintre cei mai importanți scriitori români.

A fost ales membru post-mortem al Academiei Române.

Sursa Wikipedia

S-a născut în 1852, în satul Haimanale (care astăzi îi poartă numele), fiind primul născut al lui Luca Ștefan Caragiale și al Ecaterinei Chiriac Karaboas.

Conform unor surse, familia sa ar fi fost de origine aromână.

Tatăl său, Luca (1812 – 1870) și frații acestuia, Costache și Iorgu, s-au născut la Constantinopol, fiind fiii lui Ștefan, un bucătar angajat la sfârșitul anului 1812 de Ioan Vodă Caragea în suita sa.

Atras de teatru, Luca s-a căsătorit în 1839 cu actrița și cântăreața Caloropoulos, de care s-a despărțit, fără a divorța vreodată, întemeindu-și o familie statornică cu brașoveanca Ecaterina, fiica negustorului grec Luca Chiriac Karaboas.

 

1.În 1598 este semnat Tratatul dintre împăratul Rudolf al II-lea și Mihai Viteazul, încheiat la Mănăstirea Dealu.

Domnul Țării Românești recunoaște suzeranitatea împăratului, iar Rudolf al II-lea se obligă să-i asigure subsidii pentru întreținerea armatei și recunoaște caracterul ereditar al domniei.

Rudolf al II-lea, din dinastia de Habsburg, a fost împărat al Sfântului Imperiu Roman (1576-1612), totodată rege al Boemiei și rege al Ungariei, principe al Transilvaniei (între 1599-1604).

Sursa Wikipedia

2.În 1818 are loc primul zbor cu un balon cu aer cald care zboară deasupra Bucureștiului; aerostatul a fost numit bășica lui Vodă Caragea.

Pe 9 iunie 1818, primul balon cu aer cald din istoria noastră se înălța deasupra Bucureștilor, ”opera” unor germani din Brașov.

Pleca de la Curtea Domnească ”cea arsă” și ateriza la Dudești.

Lumea îi zicea ”Bășica lui Caragea”, domnitor care pierdea 10.000 de taleri la un pariu, neputând admite că un aerostat va survola Orașul lui Bucur.

3.În 1848, pe 9 iunie, este începutul revoluției pașoptiste în Muntenia.

Adunarea de la Islaz. Ion Heliade Rădulescu citește Proclamația de la Islaz, programul revoluției din Țara Românească.

Proclamația de la Islaz este programul adoptat la 9 iunie 1848 de mișcarea revoluționară din Țara Românească după citirea sa de către Ion Heliade Rădulescu.

La 11 iunie, sub presiunea maselor, domnitorul Gheorghe Bibescu a fost nevoit să accepte termenii proclamației și să recunoască guvernul revoluționar provizoriu.

Sursa Wikipedia

4.În 1856, Vasile Alecsandri a publicat, în revista „Steaua Dunării”, poezia „Hora Unirii”; în scurt timp a devenit imnul de luptă pentru Unirea Principatelor, imnul unității naționale românești.

Sursa Wikipedia

5.În 1934, personajul de desene animate, Donald, creat de Walt Disney, debutează pe ecrane în filmul „Găinușa cea înțeleaptă”.

Walter Elias Disney a fost un regizor, producător, animator, scenarist și antreprenor american, câștigător de 22 de ori al premiilor Oscar.

Numele său este unul comun în orice casă americană și este cunoscut chiar și în rândul copiilor.

A fost fiul Florei și al lui Elias Disney (canadian de origine) și a avut trei frați și o soră.

Fiind co-fondator (alături de fratele său, Roy O. Disney) al studioului Walt Disney Productions, Walt a devenit unul din cei mai cunoscuți producători de film din lume.

Compania fraților Disney, cunoscută sub numele său generic de The Walt Disney Company, are venituri anuale de peste 30 de miliarde de dolari.

Sursa Wikipedia

6.Pe 9 iunie 2017, aflat într-o vizită oficială de șase zile în Statele Unite, președintele Klaus Johannis s-a întâlnit cu președintele Donald Trump la Casa Albă.

La finalul discuțiilor care au durat 45 de minute, cei doi oficiali au susținut o declarație de presă comună.

ULTIMELE ARTICOLE

Cum ne protejăm datele pe internet?

Cum ne protejăm datele pe internet? Mai mulți băieți adolescenți din SUA au început să folosească inteligența artificială pentru a crea fotografii deepfake nud...

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare. Unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei, Barcelona, se confruntă cu probleme mari din cauza infracționalității care...

Cum să citești oamenii ca pe o carte?

Suntem cu toții fascinați de acele persoane care par să aibă o conexiune instantanee cu alții, reușind să înțeleagă și să sesizeze ceea ce...

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă?

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă? Ceea ce avem toți în comun sunt nevoia de a fi iubiți și suferința pe care...