8.5 C
București
sâmbătă, 8 august 2020
Acasă Articole Ziua de azi 9 IULIE ÎN ISTORIE

9 IULIE ÎN ISTORIE

Astăzi, 9 iulie, îndrăgita cântăreață Angela Similea împlinește 74 de ani.

Născută pe 9 iulie 1946 în comuna 1 Decembrie din județul Ilfov, Angela Similea a fost cel mai mare din cei trei copii ai cuplului Petre și Gherghina Similea, având doi frați mai mici.

Atracția față de muzică și-a manifestat-o încă din copilărie, când, deși foarte timidă, obișnuia să cânte atunci când călătorea cu tramvaiul, spre neplăcerea mamei sale, care încerca mereu să o facă să se oprească.

Ca adolescentă, severitatea mamei, precum și faptul că nu o lăsa să iasă la ceai alături de prietenele ei i-au provocat un complex de inferioritate.

O mare influență în alegerea carierei de cântăreață a fost când a asistat pentru prima dată la un concert al Mariei Tănase.

Totuși, din cauza refuzului categoric al mamei de a o lăsa să urmeze o carieră care nu-i oferea siguranță materială, spunându-i că trebuie sa aibă o „meserie decentă”, a vrut să urmeze o facultate de medicină pentru a deveni medic pediatru.

Primul succes îl obține odată cu premiul II de la Festivalul Internațional „Cerbul de Aur”, din 1970 când a obținut Cerbul de Argint pentru interpretarea cântecelor „După noapte, vine zi” și „Amurgul”.

La televiziune debutează în cadrul emisiunii-concurs Emoții în premieră cu melodiile „Așa ești tu” și „Guantanamera”.

 

1.În 1357, împăratul Carol al IV-lea pune piatra de temelie a Podului Carol din Praga.

Podul Carol este un pod istoric celebru, care traversează râul Vltava în Praga, Republica Cehă.

Construcția sa a început în anul 1357, sub patronajul regelui Carol al IV-lea, și a fost terminată la începutul secolului al XV-lea.

El a înlocuit vechiul pod Judith, construit în perioada 1158-1172, care fusese grav avariat de o inundație în 1342.

Podul cel nou a fost numit, inițial, Podul de Piatră (Kamenný most) sau Podul Pragăi (Pražský most), primind numele de Podul Carol abia în 1870.

Fiind singurul mod de traversare a râului Vltava (Moldau) până în 1841, Podul Carol a fost cea mai importantă cale de comunicație între Cetatea din Praga, Orașul Vechi și zonele adiacente.

Această legătură a făcut ca orașul Praga să devină o localitate importantă pe ruta comercială între Europa de Vest și de Est.

Sursa Wikipedia

2.În 1595, astronomul Johannes Kepler a publicat lucrarea „Mysterium cosmographicum”, în care menționează șase planete.

Johannes Kepler a fost un matematician, astronom și naturalist german, care a formulat și confirmat legile mișcării planetelor (Legile lui Kepler).

În matematică, Kepler este considerat precursor al calculului integral.

Sursa Wikipedia

3.În 1810, Napoleon anexează Regatul Olandei ca parte a Primului Imperiu francez.

Regatul Olandei a fost creat la data de 5 iunie 1806 când Napoleon Bonaparte înlocuiește republica Batavă cu o monarhie sub conducerea fratelui său Ludovic Bonaparte, cu titlul de regele Ludovic I al Olandei.

Numele celei mai cunoscute provincii ale Țărilor de Jos, Olanda, a fost utilizat pentru a numi regatul.

Napoleon i-a ordonat fratelui său să apere interesele franceze, dar acesta s-a dovedit a fi un rege foarte olandez.

Acesta s-a dovedit a fi foarte recalcitrant în a aplica anumite măsuri negative pentru regat cum ar fi conscripția și aplicarea Blocadei Continentale.

Sursa Wikipedia

4.Pe 9 iulie 1816, Argentina își declară independența față de Spania.

Argentina, oficial Republica Argentina este o republică federală din America de Sud.

Se învecinează la nord cu Bolivia și Paraguay; la nord-est cu Brazilia, la est cu Uruguay și Oceanul Atlantic; la sud cu Oceanul Atlantic și la vest cu Chile.

Capitala și cel mai mare oraș din țară este Buenos Aires.

Sursa Wikipedia

5.În 1902, oamenii de știință germani izolează acidul barbituric, substanță ce va sta la baza somniferelor.

6.În 1922, Johnny Weissmüller, înotător american originar din Timișoara, coboară sub 1 minut recordul mondial la 100 m liber (58.6 secunde).

Johnny Weissmüller, născut Peter Johann Weissmüller, a fost un sportiv și actor american de origine șvăbească.

Părinții săi, Petrus Weissmüller și Elisabeth Weissmüller născută Kersch, au emigrat în SUA, împreună cu fiul lor în vârstă de șapte luni.

Johnny Weissmüller a susținut ulterior că s-ar fi născut în Windber (Pennsylvania), probabil pentru a fi selectat în lotul național de natație al SUA.

Copil bolnăvicios, a fost sfătuit de un medic să se apuce de înot. Așa a ajuns de cinci ori campion olimpic la înot (1924-1928), deținătorul a 67 de titluri mondiale și 52 de titluri naționale.

A deținut recordurile la stilul liber la toate probele de la 100 de yarzi la jumătatea de milă și a fost primul care a înotat 100 m sub un minut.

A devenit celebru prin seria de filme Tarzan, ecranizări inspirate de romanele lui Edgar Rice Burroughs.

Seria de filme a început la studiourile MGM, cu Tarzan the Ape Man (Tarzan omul-maimuță), în 1932.

Sursa Wikipedia

7.În 2007, în Argentina, mai multe orașe au fost afectate de furtuni de zăpadă și viscole, într-o țară în care acest fenomen meteorologic este foarte rar.

A fost pentru a treia oară când un fenomen de genul asta s-a întâmplat în Argentina.

Prima dată a fost în 1912, iar cea de-a doua a fost în 1918.

Mulțimi de oameni s-au adunat pe străzi și parcurile din toată țara pentru a experimenta zăpada, pentru cei mai mulți pentru prima dată în viața lor.

Sursa Wikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

Pentru cine a fost interzisă aplicația TikTok în SUA?

Un proiect de lege care interzice descărcarea şi utilizarea aplicaţiei TikTok pe orice dispozitiv furnizat de guvernul american angajaţilor săi sau membrilor Congresului, a...

Magazine vandalizate și gaze lacrimogene în Beirut!

Joi seara, forţele de ordine libaneze au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa zeci de manifestanţi. Aceștia protestau după explozia masivă din portul Beirut, din...

7 AUGUST ÎN ISTORIE

Astăzi se împlinesc 156 de ani de la înființarea Primăriei București, pe 7 august 1864. Primul primar ales a fost Barbu Vlădoianu. Barbu Vlădoianu a fost...

Este oficial! Klaus Iohannis a anunțat când și în ce condiții începe noul an școlar

Miercuri, președintele Klaus Iohannis a anunțat că școala, în învățământul preuniversitar, începe la 14 septembrie, iar pentru majoritatea elevilor asta înseamnă că vor merge...

COMENTARII RECENTE

Catalin Ionete on Dumnezeu a murit!
kani on Pungă doriți?