9 IANUARIE ÎN ISTORIE – A7TV – Trăiește viitorul!

1.În 1792 se semnează Tratatul de la Iași care încheie războiul dintre Rusia și Imperiul Otoman. Rusia obține Crimeea, Oceakov și litoralul Mării Negre până al Nistru. Tratatul de la Iași, semnat la Iași, în Moldova (astăzi în România) a fost un tratat între Imperiul Rus și Imperiul Otoman, la sfârșitul războiului ruso-turc dintre 1787 și 1792, confirmând creșterea puterii rusești în zona Mării Negre. Tratatul a fost semnat la 9 ianuarie 1792 de către marele vizir Iusuf Pașa și prințul Bezborodko, care i-a succedat prințului Potemkin la conducerea delegației rusești, după moartea acestuia. Tratatul a recunoscut anexarea Hanatului Crimeei de către Imperiul Rus, și a transferat Yedisanul acestei țări, făcând din Nistru frontiera ruso-turcă în Europa. Frontiera asiatică pe râul Kuban a rămas neschimbată.

2.Pe 9 ianuarie 1900 se înființează clubul de fotbal SS Lazio. Primul club de fotbal din capitala Italiei, Roma. SS Lazio este un club de fotbal italian din Roma, Italia, care evoluează în Serie A. A fost fondat în anul 1900 și joacă meciurile de pe teren propriu pe Stadio Olimpico din Roma, stadion pe care joacă și concitadina AS Roma. Culorile echipei sunt alb-bleu, iar simbolul echipei este Vulturul. Clubul roman este cel mai vechi din capitala Italiei și unul dintre cele mai vechi cluburi din Italia.

3.În 1917, în timpul Primului Război Mondial, Consiliul de război german a hotarât angajarea războiului submarin fără restricții (începând cu 1 februarie 1917).

4.În 1938, prințul Paul al Greciei (viitor rege al Greciei) se căsătorește, la Atena, cu Frederica de Hanovra.

5.În 1941, bombardierul britanic Avro Lancaster este testat în primul său zbor. Aeronava va fi produsă în număr mare pentru Royal Air Force.

6.Pe 9 ianuarie 1954 se inaugurează Teatrul de Operă și Balet din București, azi Opera Națională Română.

Distribuie articol:
Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *