joi, februarie 29, 2024
Acasă arhiva articole Ziua de azi 9 FEBRUARIE ÎN ISTORIE

9 FEBRUARIE ÎN ISTORIE

Ziua Mondială a Stomatologului/International Day of Dentist devine pe an ce trece din ce în ce mai populară în mai multe state ale lumii.

 

Acest eveniment este marcat în Ziua Sfintei Apollonia, care este patroana celor suferinzi de durere de dinți și a stomatologilor.

O tânără fecioară, cu numele Apolonia, fiica unui nobil din Alexandria, mai înainte de a fi arsă de vie, a fost supusă unor chinuri îngrozitoare pentru faptul că aceasta credea în Cristos. Ea a fost prigonită de adversarii Creştinismului, fiind ostracizată pentru faptul că dădea un exemplu prost concetăţenilor săi, care trebuiau să creadă în mai mulţi idoli şi în mod special în originea divină a împăratului.

Sursa Pixabay

Atunci când a fost adusă să fie arsă pe rug, ea a cerut să fie dezlegată şi s-a aruncat singură în flăcările rugului, pe 9 februarie anul 249.

Suferinţele şi curajul creştinesc al Sfintei Apollonia i-au uimit pe contemporanii şi urmaşii săi şi astfel a luat naştere legenda care spune că este suficient să pronunţi numele Sfintei Apollonia şi să spui o rugăciune şi durerea de dinţi dispare ca un miracol.

În anul 300, pe data de 9 februarie, Apollonia a fost canonizată, devenind Sfânta Mare Muceniţă Apollonia.

Vechii stomatologi au folosit prototipul primei bormaşini stomatologice cu 9.000 de ani în urmă. Această descoperire a fost făcută de cercetătorii din SUA şi Franţa, în provincia Belucistan din Pakistan. Aici au fost desoperite cadavrele unor cetăţeni care au locuit în Secolele al IV-lea şi al VI-lea, î.H., care avea găuri cu plombe de un diametru perfect de 1-3 milimetri şi o adâncime de 3,5 milimetri.

Despre arta vechilor stomatologi vorbeşte şi faptul că erau puse plombe şi la dinţii la care accesul este unul destul de dificil.

Sursa Pixabay

 

1801: Pacea de la Luneville confirmă tratatul de la Campoformio (octombrie 1797), semnat de Austria și Franța; Franța recunoaște anexarea Țărilor de Jos și pretențiile franceze asupra malului stâng al Rinului.

Sursa Google

 

1904: Flota japoneză atacă pe neașteptate fortareața rusă Port-Arthur. Începe războiul ruso-japonez (1904-1905), încheiat prin tratatul de pace de la Portsmouth (1905).

Sursa Wikipedia

 

1934: Semnarea, la Atena, de către reprezentanții României, Iugoslaviei, Greciei și Turciei a Pactului Înțelegerii Balcanice (cu un protocol și o anexă secretă), care stipula, printre altele, că statele semnatare „își garantează mutual securitatea frontierelor balcanice” și „își iau obligația de a nu întreprinde nici o acțiune politică față de alt stat balcanic nesemnatar al pactului fără avizul mutual prealabil al celorlalți semnatari și de a nu lua nici o obligație față de oricare alt stat balcanic fără cunoștința prealabilă a celorlalte părți”.

Inițial a fost concepută ca un pact în cinci, însă Bulgaria a refuzat oferta.

Sursa Google

 

1945: S-a descoperit o mare cantitate de arme și muniții (ascunse cu aprobarea vicepreședintelui Consiliului de Miniștri, Petru Groza, și a subsecretarului de stat de la Interne, Virgil Stănescu) ce urmau a fi folosite într-o eventuală lovitură de forță pentru instaurarea unui guvern comunist.

Existența acestui depozit contrazicea declarația stângii politice, că nu dorea o lovitură de stat, ci continuarea programului.

Sursa Wikipedia

 

1977: Postul de radio, Europa Liberă, a transmis scrisoarea deschisă prin care scriitorul Paul Goma se solidariză cu protestatarii anti-comuniști ai Chartei 77 din Cehoslovacia. A fost „actul de naștere” al dizidenței românești.

Sursa Google

1991: În timpul epidemiei de holeră, guvernul peruan numește o urgență națională. Acest lucru nu poate împiedica răspândirea epidemiei în Ecuador, Columbia, Mexic și Nicaragua. Din cei aproximativ 400.000 de pacienți mor aproximativ 12.000.

Sursa Wikipedia

 

ULTIMELE ARTICOLE

Care sunt cele mai noi tendințe în materie de baterii de cadă?

În universul designului de baie contemporan, bateria de cadă nu mai este doar un element care oferă funcționalitate, ci și o piesă centrală ce...

Noptierele Smart pot fi integrate in orice dormitor? Care sunt stilurile de design cele mai potrivite?

În căutarea unei combinații perfecte între utilitatea tradițională și inovația tehnologică, noptierele Smart își fac tot mai mult loc în dormitoarele moderne. Aceste piese...

Ce poți vizita în România la început de primăvară? Iată recomandările O Zi Cât o Vacanță

Excursiile de o zi sunt calea prin care te poți relaxa și prin care poți explora frumusețea României, chiar și atunci când timpul este...

Știai aceste lucruri despre generatoarele electrice?

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că trăim într-o epocă în care dependența de energie electrică este tot mai mare. Practic, toate...