Pe 9 aprilie 1654 se stinge din viață Matei Basarab, domn al Țării Românești între anii 1632 și 1654.
Prin bunicul său, Vâslan din Caracal, Matei din Brâncoveni (sau Brâncoveanu) descindea din puternica familie a boierilor Craiovești.
Această origine i-a justificat, de altfel, adoptarea numelui de „Basarab” imediat după urcarea pe tron, considerându-se nepot al lui Neagoe Basarab și deci urmașul acestuia.
Matei Basarab a fost, la rândul lui, căpitan în oastea lui Mihai Viteazul, comandant al detașamentelor oamenilor liberi și breslașilor din Craiova.
Matei Basarab a fost căsătorit cu Elena Năsturel (prenume ortografiat și Elina), a patra fiică a marelui logofăt Radu Năsturel din Fierăști (Hierăști) și sora lui Udriște Năsturel.
1.În 1413, Henric al V-lea este încoronat rege al Angliei.
Va ocupa tronul timp de nouă ani, domnia fiindu-i marcată de victoria de la Azincourt asupra francezilor, în timpul Războiului de 100 de ani.
Henric al V-lea a fost regele Angliei între 1413 și 1422.
Henric a fost fiul lui Henric al IV-lea Bolingbroke.
Data nașterii sale este incerta, fiind indicat fie anul 1386, fie 1387.
S-a născut într-o familie care părea să nu aibă nici o șansă de a accede la tronul Angliei, însă Henric al IV-lea a lăsat un regat consolidat și a reușit pentru scurtă vreme să unească cele două coroane ale Franței și Angliei.
2.În 1959, pe 9 aprilie, NASA a anunțat oficial terminarea selecției pentru primii astronauți.
Printre ei, Alan Shepard – cel de-al cincilea om care a pășit pe Lună și John Glenn – primul american care a orbitat vreodată în jurul Pământului.
Administrația Națională Aeronautică și Spațială mai cunoscută sub acronimul NASA (National Aeronautics and Space Administration) este o agenție independentă a guvernului Statelor Unite responsabilă cu programul spațial civil, precum și cercetarea aeronautică și aerospațială.
NASA a fost înființată la 29 iulie 1958 pentru a administra și a realiza proiecte de astronautică civilă, care anterior erau susținute de diverse ramuri ale Forțelor Armate ale Statelor Unite, pentru a recupera progresul înregistrat de Uniunea Sovietică.
3.Pe 9 aprilie 1970 a fost inaugurat Aeroportul Internațional București–Otopeni.
Aeroportul Internațional Henri Coandă este cel mai mare aeroport din România și unul dintre cele două aeroporturi importante din București (cel de al doilea fiind Aeroportul Internațional București Băneasa – Aurel Vlaicu din cartierul Băneasa).
Numele aeroportului a fost schimbat în mai 2004, până atunci el numindu-se Aeroportul Internațional Otopeni.
4.În 1974 a fost inaugurat Stadionul Steaua.
Stadionul Steaua (denumit și Ghencea după strada pe care s-a aflat) a fost un stadion de fotbal din București,demolat începând cu luna august 2018.
S-a aflat în proprietatea publică a statului și în administrarea Clubului Sportiv al Armatei Steaua București, și a fost inaugurat la 9 aprilie 1974, într-un meci între Steaua și OFK Belgrad.
Ultimul meci a avut loc pe 22 martie 2015, FC Steaua – Viitorul.
Capacitatea oficială a stadionului a fost inițial de 32.000 locuri, dar în 1991, când au fost puse scaunele de plastic, aceasta a scăzut la 28.365.
Stadionul a fost renovat în 1996 și demolat în 2018, pentru a fi reconstruit în scopul de a servi drept stadion de antrenament pentru echipele participante la Campionatul European de Fotbal 2020.
5.Pe 9 aprilie 2005, în Marea Britanie, ls Windsor’s Guildhall, Prințul de Wales se căsătorește cu Camilla Parker Bowles printr-o ceremonie civilă.
Prințul Charles de Wales (Charles Philip Arthur George Mountbatten-Windsor, n. 14 noiembrie 1948, Londra) este actualul Prinț de Wales și moștenitor al tronului Regatului Unit.
Charles este fiul reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit și al soțului ei, Prințul Philip, Duce de Edinburgh. Este de asemenea Duce de Cornwall și Duce de Rothesay, titluri purtate în mod tradițional de moștenitorul tronului Angliei, respectiv al Scoției.
Prințul Charles este moștenitorul care a purtat cel mai mult timp acest titlu în întreaga istorie a Marii Britanii.