luni, iulie 15, 2024
Acasă arhiva articole Ziua de azi 9 APRILIE ÎN ISTORIE

9 APRILIE ÎN ISTORIE

Astăzi se împlinesc 50 de ani de la inaugurarea Aeroportului Internațional București-Otopeni.

 

Aeroportul lnternațional Henri Coandă (IATA: OTP, ICAO: LROP) este cel mai mare aeroport din România și unul dintre cele două aeroporturi importante din București (cel de al doilea fiind Aeroportul Internațional București Băneasa – Aurel Vlaicu din cartierul Băneasa).

Aeroportul Henri Coandă este situat în afara zonei urbane a Bucureștiului, în orașul Otopeni, județul Ilfov.

În anul 2018 pe Aeroportul Henri Coandă au tranzitat 13.824.830 de pasageri.

Numele aeroportului a fost schimbat în mai 2004, până atunci el numindu-se Aeroportul Internațional Otopeni.

Aeroportul este accesibil din București atât cu ajutorul liniilor de autobuz Societatea de Transport București (fost RATB) 783 și 780 (linia 783 circulă non-stop), care oferă servicii suburbane, cât și cu trenul.

Linia feroviară între Gara de Nord și Aeroportul Otopeni s-a inaugurat pe 13 decembrie 2020. Trenurile circulă la interval de 40 minute, iar durata călătoriei este de cca. 20 de minute.

Există un proiect prin care se urmărește legarea aeroportului cu sistemul de metrou al Bucureștilor, prin construirea unei linii noi legând stația de metrou 1 Mai cu cele două aeroporturi. Acest proiect este în derulare, finalizarea estimată fiind în anul 2022.

 

Sursa Mediafax

 

9 APRILIE ÎN ISTORIE

1860: Un fonautograf construit de Édouard-Léon Scott de Martinville reușește să facă o înregistrare sonoră, care este acum cea mai veche înregistrare sonoră cunoscută.

Sursa Wikipedia

 

1882: Elefantul Jumbo, atracția anterioară a Grădinii Zoologice din Londra, ajunge în Statele Unite după ce a fost vândut antreprenorul american Phineas Taylor Barnum pentru suma de 10.000 de dolari americani.

La New York a fost organizată o paradă de amploare, care consta în defilarea de-a lungul Broadway-ului spre hipodromul Madison Square Garden, cu acompaniamentul muzical a trei fanfare. Jumbo a fost transportat pe o platformă specială trasă de 16 cai și împinsă de doi elefanți.

Sursa Wikipedia

 

1948: Masacrul de la Deir Yassin.

Sursa Uniti Schimbam

1957: Canalul Suez din Egipt este curățat și se deschide pentru transportul maritim după Criza Suezului.

Sursa Digi24

 

1959: NASA a anunțat oficial terminarea selecției pentru primii astronauți. Printre ei, Alan Shepard – cel de-al cincilea om care a pășit pe Lună și John Glenn – primul american care a orbitat vreodată în jurul Pământului.

Sursa Wikipedia

1974: A fost inaugurat Stadionul Steaua.

Sursa Wikipedia

1999: Președintele Boris Elțin cere Occidentului să nu împingă Rusia spre o implicare în conflictul iugoslav, pentru că acest lucru ar însemna declanșarea unui război european sau chiar mondial.

Sursa Wikipedia

2002: La Westminster Abbey au loc funeraliile reginei mamă Elizabeth a Marii Britanii.

Sursa Wikipedia

2005: În Marea Britanie, ls Windsor’s Guildhall, Prințul de Wales se căsătorește cu Camilla Parker Bowles printr-o ceremonie civilă.

Sursa Wikipedia

SourceWikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Medicii neonatologi și importanța lor crucială în viața noastră

Medicii neonatologi joacă un rol esențial în îngrijirea celor mai vulnerabili pacienți: nou-născuții, în special cei prematuri sau cu probleme medicale complexe. Expertiza lor...

Cele mai importante versete din Biblie pe care să le memorezi

Selectarea celor mai importante versete din Biblie este subiectivă și poate varia în funcție de interpretare și context. Însă, iată câteva dintre versetele considerate...

Istoria reformei protestante

Reforma Protestantă, inițiată în secolul al XVI-lea, a fost un moment crucial în istoria creștinismului, marcând o schimbare profundă în peisajul religios, social și...

Ziua Malala: sărbătorirea curajului și educației pentru toți

Ziua Malala este sărbătorită anual pe 12 iulie. Pentru a onora curajul și determinarea Malalei Yousafzai în lupta pentru dreptul la educație. Această zi...