8 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE

Ziua mondială a vederii („World Sight Day” – WSD) este marcată anual, în cea de-a doua zi de joi a lunii octombrie, respectiv la 8 octombrie anul acesta.

Această zi reprezintă o manifestare ce vizează toţi partenerii implicaţi în prevenirea problemelor de vedere.

Scopul zilei mondiale a vederii este acela de a atrage atenţia, la nivel mondial, asupra pacienţilor care suferă din cauza lipsei totale a vederii, asupra numărului crescut de probleme oculare şi asupra pacienţilor care au nevoie de ajutor.

Ziua mondială a vederii marchează momentul în care comunitatea internaţională îşi reafirmă angajamentul în direcţia reconsiderării importanţei îngrijirii vederii şi tratării acesteia drept o problemă globală de sănătate publică.

 

1.Din 1434 avem cea mai veche atestare scrisă a Curții domnești din Iași, datând din vremea lui Alexandru cel Bun.

Curtea domnească este un termen multivalent, care poate desemna reședința unui suveran sau totalitatea persoanelor cu funcții înalte la palatul unui suveran.

 

2.În 1856, autoritățile Chinei dinastiei Qing au arestat și au încarcerat douăsprezece persoane de pe nava Arrow sub pavilionul Hong Kongului sub acuzația de piraterie, contrabandă și comerț cu opiu, eveniment ce a declanșat al Doilea Război al Opiului.

 

3.În 1871 a izbucnit Marele Incendiu din Chicago care a distrus 17.500 de clădiri în două zile.

Marele Incendiu din Chicago a avut loc începând cu ziua de duminică, 8 octombrie și până marți, 10 octombrie 1871 și s-a soldat cu moartea a sute de persoane și cu distrugerea a circa 10 km² de zonă construită în orașul Chicago, Illinois.

Cauzele incendiului nu sunt cunoscute. Deși a fost una dintre cele mai mari catastrofe din Statele Unite în secolul al XIX-lea, reconstrucția ce a demarat aproape imediat a făcut din Chicago unul dintre cele mai populate și mai dezvoltate economic orașe americane.
Pe drapelul orașului Chicago, a doua stea comemorează incendiul.

 

4.În 1878, armata română victorioasă în Războiul de Independență, își face intrarea triumfală în București pe Podul Mogoșoaiei, care de atunci poartă numele de Calea Victoriei.

 

5.În 1966 se publică modificări privitoare la divorțul în România. O căsătorie se poate desface doar în cazuri excepționale iar taxa de timbru este de 3.000 până la 6.000 de lei.

 

6.În 2009, Herta Müller, scriitoare și traducătoare germană originară din România, primește Premiul Nobel pentru Literatură.

Herta Müller este o scriitoare germană de limbă germană și română, originară din România, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2009.

ULTIMELE ARTICOLE

Cum poți aduce schimbarea...

Cum poți aduce schimbarea...

Frica de moarte și impact...

Frica de moarte și impact...

Mituri despre bărbați: „B...

Unul dintre cele mai răsp...