8.5 C
București
miercuri, 7 decembrie 2022
Acasă Articole Ziua de azi 8 NOIEMBRIE ÎN ISTORIE

8 NOIEMBRIE ÎN ISTORIE

Ziua internaţională a radiologiei, marcată în fiecare an la 8 noiembrie, este dedicată, în 2021, Radiologiei intervenţionale şi rolului său esenţial în tratarea pacienţilor, informează site-ul https://www.internationaldayofradiology.com/.

 

Prin motto-ul din 2021, “Radiologie intervenţională – Îngrijire activă pentru pacient”, organizatorii invită persoane şi organizaţii (societăţi radiologice naţionale, societăţi de subspecialitate radiologică, societăţi de radiografi şi societăţi de ştiinţe aliate, departamente de imagistică etc.) din întreaga lume să împărtăşească impresiile lor de zi cu zi, cu prilejul Zilei internaţionale a Radiologiei, mai scrie sursa citată.

 

În contextul în care lumea continuă să facă faţă provocărilor determinate de COVID-19, este extrem de important să recunoaştem rolul cheie pe care imagistica medicală îl are în medicină, nu numai în circumstanţe neprevăzute, cum ar fi pandemia, ci şi zilnic în toate domeniile legate de îngrijirea pacientului, atrag atenţia organizatorii, în 2021.

 

Radiologia este o ramură a medicinei care examinează corpul uman cu ajutorul razelor X, în vederea stabilirii diagnosticelor sau a tratării şi gestionării bolilor vizualizate.

Printre tehnologiile imagistice utilizate de radiologi se numără: ultrasonografia, tomografia computerizată (CT), medicina nucleară, tomografia prin emisie de pozitroni, rezonanţa magnetică nucleară (RMN).

Cea mai cunoscută subspecialitate a radiologiei este cea folosită cu scopul diagnosticării, în acest sens radiografia sau roentgenografia fiind una dintre cele mai frecvente aplicaţii imagistice folosite.

Radiografiile sunt astfel produse prin transmiterea de raze X printr-un pacient către un dispozitiv de captare, pentru ca apoi să fie convertite într-o imagine pentru diagnostic, potrivit site-ului webclinic.ro/.

 

Sursa Google

 

8 NOIEMBRIE ÎN ISTORIE

 

1874: A fost inaugurată statuia lui Mihai Viteazul din București (Piața Universității); statuia a fost realizată de sculptorul francez Albert Ernest Carriere de Belleuse și este primul monument de această factură din Capitală.

Sursa Wikipedia

1895: Wilhelm Conrad Röntgen (1845 – 1923), profesor la Universitatea din Würzburg, Germania (laureat al Premiului Nobel pentru Fizică pe anul 1901), a descoperit razele electromagnetice, cunoscute sub numele de razele X (razele Röntgen).

Sursa Wikipedia

1973: Rămășițele Arborelui din Ténéré, „cel mai izolat copac din lume” — singurul existent pe o distanță de 400 de km, sunt aduse la Muzeul Național nigerian din Niamey.

Sursa Wikipedia

1985: Adunarea Generală a ONU adoptă, la inițiativa României, rezoluția privind Anul Internațional al Tineretului.

Sursa WikipediaULTIMELE ARTICOLE

Prevenirea și gestionarea bullying-ului

Prevenirea și gestionarea bullying-ului. Fenomenul „bullying” ia amploare în zilele noastre din ce în ce mai tare, dovadă că se întețesc programele de prevenire și...

Indecizia și starea de bine

Indecizia și starea de bine. Deși ea este asociată cu anxietatea și mai târziu depresia, se pare că unii cred că oamenii indeciși pot...

Triunghiul – elevi, profesori, părinți și inteligența emoțională

Triunghiul – elevi, profesori, părinți și inteligența emoțională Pentru creșterea inteligenței emoționale trebuie să se implice chiar elevii. Nu este suficient ca doar alții să...

Dezvoltarea inteligenței emoționale

Dezvoltarea inteligenței emoționale. Anii de școală reprezintă timpul propice pentru copii în vederea dezvoltării inteligenței emoționale, cu urmări în carieră sau viața personală. Idei practice...
[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false]