8 NOIEMBRIE ÎN ISTORIE

Ziua internaţională a radiologiei, marcată în fiecare an la 8 noiembrie, se desfăşoară în 2020 sub motto-ul „Radiologii şi radiografii sprijinind pacienţii în timpul pandemiei de COVID-19”.

Prin acest motto, organizatorii îi invită pe toţi profesioniştii din domeniul imagisticii să facă pauză câteva momente, să se uite în urmă la munca lor extrem de grea şi la provocările cărora au trebuit să le facă faţă şi să recunoască propria lor contribuţie la gestionarea pandemiei, informează site-ul https://www.internationaldayofradiology.com/

De asemenea, prin acest îndemn la recunoaşterea contribuţiei specialiştilor în lupta contra COVID-19, organizatorii fac un apel atât către persoane cât şi către organizaţii de profil să împărtăşească experienţele lor profesionale şi personale din timpul pandemiei, mai scrie sursa amintită.

Tot legat de tema din 2020, organizatorii îi încurajează pe specialişti să contribuie la creşterea vizibilităţii imagisticii medicale, prin activităţi în social media şi prin folosirea hashtagului #IDoR2020.

Marcarea zilei de 8 noiembrie ca zi internaţională a radiologiei este o iniţiativă a Societăţii Europene de Radiologie, a Societăţii Radiologice a Americii de Nord şi a Colegiului American de Radiologie, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare în ceea ce priveşte importanţa acestei specialităţi medicale, scrie site-ul dedicat https://www.internationaldayofradiology.com/.

 

 

1.În 1496 s-a încheiat construirea bisericii cu hramul Sfinții Arhangheli din Războieni, județul Neamț, locul unde s-a dat bătălia dintre Ștefan cel Mare, domnul Moldovei (1457-1504), și armata otomană, în iulie 1476.

 

2.În 1520, regele danez Christian al II-lea începe cu execuția în masă a nobililor suedezi, care va fi cunoscută sub numele de „Baia de sânge de la Stockholm”.

 

3.În 1644, Împăratul Shunzhi, al treilea împărat al dinastiei Qing, este întronat la Beijing, după prăbușirea dinastiei Ming, ca primul împărat Qing care domnește asupra întregii Chine.

 

4.În 1874 a fost inaugurată statuia lui Mihai Viteazul din București (Piața Universității); statuia a fost realizată de sculptorul francez Albert Ernest Carriere de Belleuse și este primul monument de această factură din Capitală.

 

5.În 1885 s-a fondat Partidul Liberal-Democrat condus de Dimitrie C. Brătianu, unind în rândurile sale pe toți cei nemulțumiți de guvernarea liberal a lui I.C. Brătianu, inclusiv pe Mihail Kogălniceanu și grupul liberalilor moldoveni grupați în jurul acestuia.

A funcționat până la 24 martie 1890, când s-a unificat cu Partidul Național Liberal.

 

6.În 1895, Wilhelm Conrad Röntgen (1845 – 1923), profesor la Universitatea din Würzburg, Germania (laureat al Premiului Nobel pentru Fizică pe anul 1901), a descoperit razele electromagnetice, cunoscute sub numele de razele X (razele Röntgen).

ULTIMELE ARTICOLE

Valentina B. a făcut o șc...

Valentina B. a făcut o șc...

Menopauza – cum poa...

Menopauza este o etapă na...

Alzheimer este boala stil...

Alzheimer este boala stil...