8 IUNIE ÎN ISTORIE

Astăzi este Ziua Mondială a Oceanelor.

Vaste întinderi de apă ale Terrei, sursă de oxigen pentru populaţia planetei, de hrană şi alte elemente vitale, oceanele sunt celebrate, an de an, la 8 iunie.

Poluarea şi pescuitul în exces au dus la scăderea drastică a speciilor marine. Din cauza acestor provocări, au devenit obligatorii măsuri de protecţie.

Sursa Pixabay

Primul obiectiv este acela de a acționa în fiecare clipă, de a schimba perspectiva cetățenilor, încurajându-i să se gândească la ce semnifică marea pentru ei și la ce are ea de oferit oamenilor.

Al doilea mare obiectiv este de a le oferi oamenilor șansa să învețe.

Multe persoane nu-și dau seama de abundența de vietăți care trăiesc în apă și de consecințele pe care le au factorii antropogenici asupra lor.

Un alt punct important este acela de a schimba stilul de viață al oamenilor și percepția acestora asupra mărilor ți oceanelor.

Cel de-al patrulea obiectiv major este de a sărbători.
Fie că oamenii locuiesc pe țărm sau nu, pot participa la orice eveniment care are scopul de a promova îngrijirea oceanelor.

Condițiile climatice normale de pe uscat sunt influențate de oceane.

Mare parte din suprafaţa oceanelor nu este cartografiată, suprafața Lunii fiind mai cunoscută decât lumea misterioasă a apelor de pe Terra.

Cu fiecare ediție, tot mai multe țări și organizații marchează această zi.

Sursa Pixabay

 

1.În 1838, la Colegiul Sf. Sava a fost deschisă prima bibliotecă publică din București.

Colegiul Național „Sfântul Sava” (CNSS) este una dintre cele mai vechi și prestigioase instituții de învățământ din București, România.

Este descendentul direct al Colegiului Sfântul Sava, divizat în 1864 de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza în Universitatea din București și prezentul colegiu.

Din 1948 până în 1990 colegiul a purtat numele de „Liceul Nicolae Bălcescu”, după numele revoluționarului pașoptist, elev al acestui liceu.

Sursa Wikipedia

2.În 1897, cinematograful „Lumière” a prezentat primele trei subiecte de actualități românești, filmate la 10 mai 1897, de către operatorul Paul Menu, din inițiativa ziarului L’Independance Roumaine.

Sursa Wikipedia

3.În 1922, pe 8 iunie, la Belgrad are loc nunta principelui Alexandru al Iugoslaviei cu principesa Maria de România.

Totodată se desfășoară primul meci din istoria echipei naționale de fotbal a României.

Partida Iugoslavia-România se termină cu scorul de 1-2.

Regina Maria a Iugoslaviei cunoscută și ca Regina Marija a fost soția regelui Alexandru I al Iugoslaviei.

S-a născut în familia regală a României, dobândind prin naștere titlurile de principesă a României și principesă de Hohenzollern-Sigmaringen.

Mama sa era Maria de Edinburgh, fiică a prințului Alfred, Duce de Saxa-Coburg și Gotha, fiul Reginei Victoria, iar tatăl Mariei era principele moștenitor Ferdinand al României.

În familie era numită Mignon, spre a fi deosebită de mama sa.

Sursa Wikipedia

4.În 1930, Parlamentul îl proclamă pe Prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen ca rege al României sub numele de Carol al II-lea.

Carol al II-lea al României a fost regele României între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940.

Carol a fost primul născut al regelui Ferdinand I al României și al soției sale, regina Maria, dobândind prin naștere titlul de Principe de Hohenzollern-Sigmaringen (transformat mai târziu de Ferdinand în Principe al României).

După accederea la tron a părinților săi a devenit Principele moștenitor Carol al României.

S-a remarcat, în timpul Primului Război Mondial, prin dezertarea din armată și căsătoria ilegală cu Ioana Lambrino, ceea ce a avut drept urmare două renunțări la tron, neacceptate de tatăl său.

După dizolvarea acestui mariaj, a făcut o lungă călătorie în jurul lumii, la capătul căreia a cunoscut-o pe principesa Elena a Greciei, cu care s-a căsătorit în martie 1921, cuplul având un copil, pe principele Mihai.

Carol și-a părăsit familia și a rămas în străinătate în decembrie 1925, renunțând din nou la tron și trăind în Franța cu Elena Lupescu, sub numele de Carol Caraiman.

Mihai a moștenit tronul la moartea regelui Ferdinand, în 1927.

Sursa Wikipedia

5.Pe 8 iunie 1967 se stingea din viață Otilia Cazimir.

Otilia Cazimir a fost o scriitoare, poetă, traducătoare și publicistă română, supranumită poeta sufletelor simple, fiind cunoscută ca autoare de versuri pentru copii.

Otilia Cazimir este pseudonimul literar al poetei Alexandrina Gavrilescu.

Pseudonimul, „dezagreat de ea”, i-a fost ales de scriitorul Mihail Sadoveanu și de criticul literar Garabet Ibrăileanu.

Scriitoarei nu i-a plăcut deci noul nume: „Dați-mi voie să vă mărturisesc, după atâta amar de ani, că numele acesta, pe care totuși l-am purtat cu cinste, nu mi-a plăcut niciodată.

N-am nimic în comun cu eroinele legendelor germane, iar cea dintâi Otilie pe care am întâlnit-o în viață, fetița cu care am stat în bancă în clasa primară, era proastă, grasă și buboasă …”.

A folosit și alte pseudonime, precum Alexandra Casian, Ofelia, Magda, Dona Sol cu care a semnat în presă, mai ales, articolele „feministe”.

Sursa Wikipedia

6.În 2007, pe 8 iunie moare actorul Adrian Pintea.

Adrian Virgil Pintea a fost un actor român de teatru, film și televiziune care a adus o contribuție deosebită scenei și cinematografiei românești.

Și-a petrecut copilăria la Beiuș și Oradea.

În 1979 a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București la clasa profesorului Petre Vasilescu.

În 1990 a început să predea actorie la același institut, devenit între timp Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”.

În 2002 a obținut titlul de doctor în domeniul teatru, cu lucrarea Hamlet sau actorul lucid, lucrare care avea să fie tipărită la editura ALL.

În 2004 a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, la secția regie film, clasa Elisabeta Bostan.

Sursa Wikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Cum să abordezi clienții ...

Perioada sărbătorilor e...

Rolul familiei în planul ...

Familia ocupă un loc cent...

Istoria Zilei Recunoștinț...

Ziua Recunoștinței (Thank...

Povestea cutremurătoare a...

La doar 14 ani, Mihai fum...