Anual, la data de 8 iunie, este celebrată Ziua Mondială a Oceanelor, care a fost instituită în anul 1922, de către Organizația Națiunilor Unite, în cadrul summit-ului de mediu de la Rio de Janeiro.
O zi pentru protejarea întinderilor de apă care fac ca planeta noastră să fie „albastră”, o zi care sărbătorește resursele pământului și să funcționeze pentru un viitor mai bun.
Viața a început în ocean și fără oceane s-ar putea încheia.
Pentru că marea înseamnă viață și nu numai datorită biodiversității enorme care o locuiește, ci și pentru că oceanele reglează climatul, oferă susținere, hrană și muncă la 800 de milioane de oameni în fiecare an și produc cea mai mare parte a oxigenului pe care îl respirăm. (aproximativ 70%, practic una din cinci respirații).
Cu toate acestea, conștientizarea importanței pe care oceanele o au pentru viața noastră pare a fi întunecată de o exploatare nediscriminată a acestor resurse prețioase și de o indiferență care face să fie vărsate între 8 și 10 milioane de tone de gunoi în fiecare an.
Scopul Zilei Oceanelor este de a preveni poluarea din plastic dezvoltând soluții care duc la un ocean sănătos și nepoluat.
8 IUNIE ÎN ISTORIE
1838: La Colegiul Sf. Sava a fost deschisă prima bibliotecă publică din București.
1897: Cinematograful „Lumière” a prezentat primele trei subiecte de actualități românești, filmate la 10 mai 1897, de către operatorul Paul Menu, din inițiativa ziarului L’Independance Roumaine.
1930: Parlamentul îl proclamă pe Prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen ca rege al României sub numele de Carol al II-lea.
1995: A fost lansată naveta „Discovery”, această misiune marcând al 100-lea zbor spațial american cu personal uman la bord (Cap Canaveral, Florida).