8.5 C
București
marți, 19 ianuarie 2021
Acasă Articole Ziua de azi 8 IULIE ÎN ISTORIE

8 IULIE ÎN ISTORIE

Pe 8 iulie 1967 se stingea din viață actrița britanică de film și teatru, Vivien Leigh.

Vivien Leigh, Lady Olivier este laureată a două premii Oscar, unul pentru interpretarea personajului Scarlett O’Hara din Pe aripile vântului (1939), iar cel de-al doilea pentru rolul Blanche DuBois din producția Un tramvai numit dorință (1951)

Vivien Leigh a fost o actriță prolifică, ea colaborând adesea pe plan artistic cu soțul său, Laurence Olivier, care a regizat multe dintre filmele ce au făcut-o celebră.

De-a lungul celor 30 de ani de carieră, actrița a interpretat roluri variate, începând de la eroinele comediilor lui Noël Coward și ale lui George Bernard Shaw, până la personaje din opere clasice ale lui William Shakespeare, precum Ofelia, Cleopatra, Julieta sau Lady Macbeth.

Leigh s-a simțit adesea limitată datorită frumuseții sale foarte apreciate, despre care credea că o împiedică în a fi luată în serios în cariera sa ca actriță.

Sănătatea ei șubredă s-a dovedit a fi, însă, cel mai mare obstacol.

Fiind afectată de tulburare bipolară de-a lungul perioadei adulte, Vivien Leigh a câștigat reputația unei persoane foarte dificile, acest lucru afectând serios o carieră care avea să cunoască și perioade de declin.

Odată cu înaintarea în vârstă, actrița a fost slăbită de reveniri frecvente ale tuberculozei, boală diagnosticată pentru prima oară la mijlocul anilor ’40.

Leigh și Olivier divorțează în 1960, iar actrița continuă să apară periodic în diferite filme și piese de teatru, până la decesul său din cauza bolii, în anul 1967.

 

1.În 1392 este menționată prezența monedelor emise de Țara Românească în cartierul Pera din Constantinopol („perperii de Valachia”).

Era atestată, astfel, circulația monedei românești în comerțul internațional.

2.La 8 iulie 1869, la Timișoara s-a inaugurat prima linie de tramvai tras de cai din Europa.

3.În 1982 are loc o tentativă de asasinat împotriva președintelui irakian Saddam Hussein, în Dujail.

Saddam Hussein Abd al-Majid al-Tikriti a fost un politician irakian, președinte al Irakului în perioada 1979 – 2003 și prim-ministru al acestei țări între 1979 – 1991 și 1994 – 2003, secretar general al secției irakiene a partidului Baas (Partidul Socialist al Renașterii Arabe), mareșal (din 1979).

Saddam a guvernat Irakul într-o manieră dictatorială arbitrară, cu caracter semi-laic, a promovat o politică belicistă, inițiind un război lung și anevoios împotriva Iranului și mai târziu o campanie fulger în care a cucerit și a anexat emiratul vecin al Kuweitului.

Bazându-se ca și regimurile irakiene precedente pe hegemonia comunității musulmane sunite, a inițiat masacre împotriva populației șiite (ex. masacrul de la Dujail din 1982) și a kurzilor, împotriva acestora din urmă uzând și arme chimice (contra localității Halabja), crime pentru care a fost judecat și executat.

4.În 1994, pe 8 iulie, Kim Jong-il începe să-și asume conducerea supremă a Coreei de Nord, la moartea tatălui său, Kim Il-sung.

Kim Jong-il a fost un om politic din Coreea de Nord, comandant militar cu gradul de mareșal al R.P.D.Coreene, conducătorul suprem al Republicii Populare Democrate Coreene între anii 1994 și 2011.

După moarte, în 2012, a fost proclamat generalisim al R.P.D.Coreene.

În mod oficial, a fost președintele Comisiei de Apărare Națională din Coreea de Nord, Comandant Suprem al Armatei Poporului și Secretar General al Partidul Muncitoresc Coreean (aflat la putere din 1948).

Îi succede tatălui său Kim Ir-sen, fondatorul Republicii Populare Democrate Coreene (Coreea de Nord), care a decedat în anul 1994.

În constituția nord-coreeană din aprilie 2009, este numit implicit „conducător suprem”

5.În 2001, trupul neînsuflețit al cântăreței de fado, Amalia Rodrigues, decedată la 6 octombrie 1999, la vârstă de 79 de ani, a fost transferat în Panteonul național din Lisabona, în sala rezervată scriitorilor portughezi.

6.În 2014, Brazilia a pierdut cu un scor istoric de 1-7 împotriva Germaniei în semifinalele Campionatului Mondial de Fotbal.

Campionatul Mondial de Fotbal 2014 a fost cea de-a 20-a ediție a Campionatului Mondial de Fotbal, care a avut loc în Brazilia, între 12 iunie și 13 iulie 2014 (32 de zile).

Echipele naționale a 31 de țări au trecut prin campania de calificare care a început în iunie 2011 pentru a participa alături de Brazilia la turneul final. Un total de 64 de meciuri s-au jucat în 12 orașe din Brazilia.

Pentru prima oară la un Campionat Mondial, arbitrii au fost ajutați de tehnologia golului de pe linie, precum și de spuma care dispare, pentru loviturile libere.

SourceWikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMELE ARTICOLE

19 IANUARIE ÎN ISTORIE

Jucătorul român de tenis, Horia Tecău împlinește astăzi 36 de ani. Horia Tecău s-a născut pe 19 ianuarie 1985, la Constanța. A ocupat locul...

Preşedintele Consiliului European, despre introducerea unui”pașaport de vaccinare”

Charles Michel, preşedintele Consiliului European, consideră că ar putea fi introdus, la un moment dat, un "paşaport de vaccinare" împotriva coronavirusului, dar nu este...

Marinarul român răpit de pirați a ajuns acasă!

Românul răpit anul trecut, pe 29 noiembrie, de pe o navă atacată de pirați în largul portului Lome, Republica Togo, s-a întors acasă. Marinarul era...

18 IANUARIE ÎN ISTORIE

Pe 18 ianuarie 2021 se împlinesc 4 ani de la moartea lui Ion Besoiu, actor român de film, radio, teatru și televiziune. A absolvit...

COMENTARII RECENTE

Catalin Ionete on Dumnezeu a murit!
kani on Pungă doriți?