duminică, februarie 25, 2024
Acasă arhiva articole Ziua de azi 8 IULIE ÎN ISTORIE

8 IULIE ÎN ISTORIE

La 8 iulie 1869 intră în exploatare, la Timișoara, prima linie de tramvai cu cai, oraşul de pe Bega fiind primul, din actualul teritoriu al României, şi al cincilea, din lume, care a folosit tramvaiul ca mijloc de transport în comun.

Timişoara este al doilea oraş din Europa în care a rulat un tramvai tras de cai, după Paris.
Tramvaiul a fost inventat în 1775 de englezul John Outram.

Primul tramvai urban a fost ideea lui John Stephenson şi a fost dat în funcţiune în 26 noiembrie 1832 în New York, între Manhattan şi Harlem.

În 1852, francezul Emil Loubat a avut ideea încastrării şinelor în pavaj şi a construit linia de pe 6 Avenue, tot din New York.

Prima ţară din Europa unde s-a introdus tramvaiul a fost Franţa, la Paris, în 1854, același Loubat construind prima linie de tramvai pe Calea Debilly, cunoscută drept „Calea ferată americană”.

În 1869, la 8 iulie, la Timișoara s-a deschis circulației prima linie de tramvai tras de cai, care a unit Cetatea, de la Piața Sf. Gheorghe, de cartierul Fabric.

La 30 aprilie 1869, s-au achiziţionat de la Fabrica de Vagoane din Viena primele 5 vagoane de persoane, pentru transportul cu cai, fiecare vagon costând 1755 florini. Tramvaiele cu cai au funcţionat până la 26 iulie 1899, când au circulat s-au introdus tramvaiele cu tracțiune electrică.

La sfârşitul anului 1869, Societatea de Tramvaie cu Cai din Timișoara avea un parc de 24 de vagoane: vagoane persoane – 21 VR cu cai, vagoane serviciu – 2 VR cu cai, transport materiale, 1 VR truc).

Program de circulaţie al tramvaielor era între orele 6 – 22, la un interval de 10-12 minute. Primarul de atunci al Timişoarei a fost Károly Küttel (1818/1875), care a fost primar al Timişoarei între 1859 -1861 şi 1867 – 1872.

Sursa Google

 

8 IULIE ÎN ISTORIE

1730: Un cutremur estimat la magnitudine de 8,7 produce un tsunami care afectează peste 1.000 km de coastă a Chile.

Sursa Wikipedia

1868: A apărut, la Iași, manualul lui Ion Creangă: „Metodă nouă de scriere și citire pentru anul clasei I-a primare”.

Sursa Wikipedia

1922: A avut loc primul meci al echipei de tenis a României în Cupa Davis (România–India, 0-5).

Sursa Public News

1947: Are loc Incidentul OZN de la Roswell.

Sursa Wikipedia

1982: Tentativa de asasinat împotriva președintelui irakian Saddam Hussein în Dujail.

Sursa Wikipedia

2001: Trupul neînsuflețit al cântăreței de fado, Amalia Rodrigues, decedată la 6 octombrie 1999, la vârstă de 79 de ani, a fost transferat în Panteonul național din Lisabona, în sala rezervată scriitorilor portughezi.

Sursa Google

SourceWikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Crestinii și atitunea pozitivă a vieții pe pământ

Crestinii și atitunea pozitivă a vieții pe pământ. Pentru mulți creștini, atitudinea pozitivă față de viața pe pământ este o parte integrantă a credinței...

Care sunt cele mai importante calități ale unui partener creștin?

Care sunt cele mai importante calități ale unui partener creștin? Calitățile unui partener creștin pot contribui la o relație sănătoasă și profundă, bazată pe...