miercuri, iulie 24, 2024
Acasă Articole Noutăți 8 FEBRUARIE ÎN ISTORIE

8 FEBRUARIE ÎN ISTORIE

Pe 8 februarie 1907 are loc Răscoala țăranilor din satul Flămânzi, județul Botoșani. Răscoala din 1907 a fost unul dintre cele mai dramatice momente din vremea lui regelui Carol I. Niciodată în cei 48 de ani de domnie, regele nu a fost mai marcat de tragedia şi lipsa de soluţii în care se zbătea mare parte din populaţia ţării. De la jumătatea secolului al XIX-lea şi, mai ales, după cucerirea Independenţei, România a progresat în ritm accelerat. Reţeaua CFR a ajuns de la 0 la 3 mii de kilometri, s-au construit 25 de mii de kilometri de drum. S-au ridicat şcoli, spitale, clădiri publice. Bugetul era însă alimentat masiv din taxarea agriculturii. Munca ţăranilor era şi principala sursă pentru export. Dar ţăranii nu aveau nici drepturi politice, nici proprietăţi de o întindere competitivă. Cele mai multe învoieli erau abuzive. Explozia socială devenise inevitabilă.

1.Astăzi se împlinesc 192 de ani de la nașterea lui Jules Verne.
Jules Verne, pe numele său complet Jules Gabriel Verne s-a născut pe 8 februarie 1828 la Nantes, Franța și a decedat pe 24 martie 1905 la Amiens, Franța. Verne a fost un scriitor francez și un precursor al literaturii științifico-fantastice.
În 1863 editorul Pierre-Jules Hetzel (1814-1886) i-a publicat primul roman, Cinci săptămâni în balon, al cărui succes uriaș a dus la semnarea unui contract de douăzeci de ani pentru o serie de Călătorii extraordinare, o parte din cele 62 de romane care au format-o fiind serializate în publicația pentru tineret Magasin d’éducation et de récréation. Minuțios documentate, romanele lui Jules Verne tratează atât prezentul tehnologic al celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea (Copiii căpitanului Grant (1868), Ocolul Pământului în optzeci de zile (1873), Mihail Strogoff (1876), Steaua Sudului (1884), Vulcanul de aur etc.), cât și lumi imaginare (De la Pământ la Lună (1865), Douăzeci de mii de leghe sub mări (1870), Robur Cuceritorul (1886)

2.În 1856, Barbu Știrbei decretează desființarea robiei în Țara Românească.


3.Pe 8 februarie 1904 începe războiul ruso-japonez, după ce marina japoneză lansează un atac surprinzător îndreptat împotriva Portului Arthur, China, distrugând și blocând flota rusă.

4.În 1916, conform legendei, aflat la Zürich, în cafeneaua „Cabaret Voltaire”, scriitorul Tristan Tzara creează un nou curent de avangardă: dadaismul.


5.Pe 8 februarie 2003, Bagdadul predă inspectorilor ONU documentele referitoare la programele de armament nucelar și biochimic de pe teritoriul Irakului.


6.În 2006, egiptologul american Otto J. Schaden a dat publicității descoperirea unui nou mormânt de faraon în Valea Regilor.

ULTIMELE ARTICOLE

Pacea – un obiectiv tot mai greu de atins

Într-o lume marcată de conflicte, inegalități și tensiuni crescânde, pacea pare un obiectiv tot mai greu de atins. Cu toate acestea, figura emblematică a...

Copilăria nu este o competiție

Copilăria nu este o competiție. Parenting-ul poate fi perceput ca un sport competitiv. Când părinții copiilor mici se întâlnesc, există adesea cineva care profită...

17 iulie – Ziua Internațională a Justiției

Ziua Internațională a Justiției, celebrată pe 17 iulie, este o ocazie importantă pentru a recunoaște și promova principiile de justiție, echitate și drepturile omului...

”Mama m-a băgat în comă”

”Mama m-a băgat în comă”. De la doar 5 ani a fost bătută cu brutalitate de mama ei și transportată la spital cu elicopterul...