miercuri, iulie 24, 2024
Acasă arhiva articole Ziua de azi 8 DECEMBRIE ÎN ISTORIE

8 DECEMBRIE ÎN ISTORIE

1.Pe 8 decembrie sărbătorim Ziua Constituției României, după ce în 1991 a fost aprobată prin referendum național. Constituția României a fost adoptată de Adunarea Constituantă la 21 noiembrie 1991. Elaborarea, dezbaterea și adoptarea Constituției au durat un an și jumătate.

2.În 1765 americanul Eli Whitney inventează daracul pentru bumbac care a revoluționat dezvoltarea industriei de prelucrare a acestei materii prime.

3.Pe 8 decembrie 1813, la Viena, Ludwig van Beethoven conduce premiera Simfoniei a 7-a.

4.În 1846 are loc inaugurarea localului Bibliotecii Române din Paris, care va deveni și sediul „Societății studenților români”.

5.Pe 8 decembrie 1921 se inaugurează Opera Română din București cu spectacolul „Lohengrin”, de Richard Wagner, traducerea lui Șt.O.Iosif, dirijor George Enescu, în regia lui Adalbert Markowsky.

6.În 1941, în timpul celui de-al doilea război mondial, Canada și Noua Zeelandă declară război României, iar SUA declară și ea război Japoniei.

7.În 1955 se creează drapelul European, un cerc format din 12 stele de aur pe un fond albastru, simbol al uniunii popoarelor Europei. Începând din mai 1986, drapelul european, al Consiliului Europei, este totodată și emblema oficială a Uniunii Europene.

ULTIMELE ARTICOLE

Pacea – un obiectiv tot mai greu de atins

Într-o lume marcată de conflicte, inegalități și tensiuni crescânde, pacea pare un obiectiv tot mai greu de atins. Cu toate acestea, figura emblematică a...

Copilăria nu este o competiție

Copilăria nu este o competiție. Parenting-ul poate fi perceput ca un sport competitiv. Când părinții copiilor mici se întâlnesc, există adesea cineva care profită...

17 iulie – Ziua Internațională a Justiției

Ziua Internațională a Justiției, celebrată pe 17 iulie, este o ocazie importantă pentru a recunoaște și promova principiile de justiție, echitate și drepturile omului...

”Mama m-a băgat în comă”

”Mama m-a băgat în comă”. De la doar 5 ani a fost bătută cu brutalitate de mama ei și transportată la spital cu elicopterul...