Ziua internațională a pisicii este o zi de activism pentru conștientizarea oamenilor față de nevoile pisicilor, o zi de luptă împotriva neglijenței și a abuzurilor asupra acestora.
În 2002 Fondul Internațional pentru Bunăstarea Animalelor și alte grupuri pentru drepturile animalelor au propus ca această zi să se țină la 8 august.
În unele părți din Europa această zi se ține la 17 februarie, iar în Rusia la 1 martie.
În antichitate pisica a constituit adesea obiectul unui adevărat cult, după cum o dovedesc, spre exemplu, colecţiile de mumii şi statuetele provenite din Egipt.
În Egipt fiecare templu adăpostea familii de pisici.
Când o pisică murea, corpul acesteia, îmbălsămat cu grijă cu substanţe aromate, era depus într-un mic sicriu împodobit adesea cu încrustaţii de aur, care era îngropat într-un cimitir special, rezervat exclusiv pisicilor.
Vestigii ale civilizaţiei Egiptului antic ne-au oferit dovezi că pisica era venerată în mijlocul familiilor regale din acele vremuri, arată, la rândul său, Kay Ragland în lucrarea sa ”Kittens” (publicată prima dată în 1988).
Pisica este o felină foarte curată, silenţioasă, independentă şi fidelă şi nu necesită o îngrijire complicată.
Numeroase studii au arătat că deţinerea unei pisici ca animal de companie a condus la îmbunătăţirea stării psihice, la combaterea stres-ului, a anxietăţii şi a depresiei stăpânului, potrivit site-ului www.daysoftheyear.com.
Pisica este renumită pentru torsul ei specific, care este considerat relaxant şi cu un efect de calmare a durerilor.
1.În 1648, pe tronul Imperiului Otoman, Mehmed al IV-lea, în vârstă de șase ani, îi succede tatălui său, Ibrahim I, care a fost răsturnat printr-o lovitură de stat.
La vârsta de 45 de ani, Mehmed al IV-lea va fi și el răsturnat de soldații dezamăgiți de cursul Războiul dintre Liga Sfântă și Imperiul Otoman.
Războiul dintre Liga Sfântă și Imperiul Otoman desemnează o serie de conflicte între Imperiul Otoman și principalele forțe europene, care s-au unit atunci în Liga Sfântă, în timpul celei de-a doua jumătăți a secolului al XVII-lea.
Liga Sfântă a luptat de la înființarea din 1684 până în 1699 pentru alungarea puterii otomane de pe întregul continent european.
Ca scop final dorea recucerirea Constantinopolului, dar a reușit doar eliberarea Ungariei și a unor regiuni balcanice.
2.În 1876, Thomas Edison primește brevet pentru șapirograf.
Șapirograful, mimeograful sau multiplicatorul cu șabloane este o presă pentru tipărire cu preț redus, formată dintr-un cilindru înfășurat cu o pânză îmbibată cu cerneală și care funcționează prin forțarea cernelii printr-un șablon pe hârtie.
Împreună cu multiplicatoarele spirit și hectografele, șapirografele au fost pentru multe decenii folosite pentru a tipări lucrările de necesitate momentană adiacente muncii de birou, materialelor sălilor de clasă și buletinelor bisericești.
Au fost de asemenea de o importanță majoră dezvoltării fanzinelor timpurii deoarece costul lor scăzut și disponibilitatea a permis publicarea scrierilor amatorilor.
Aceste tehnologii au început să fie înlocuite de fotocopiatoare și tipare ofset ieftine la sfârșitul anilor 1960.
3.Pe 8 august 1929, dirijabilul german Graf Zeppelin începe un zbor-tur în întreaga lume.
4.În 1963 are loc „Marele Jaf din Tren” – Trenul poștal de Corespondență a Casei Regale, care călătorea de la Glasgow spre Londra, a fost jefuit de o bandă formată din 15 indivizi, conduși de Bruce Reynolds.
Ei au pătruns în tren și au furat 2,3 milioane de lire sterline (echivalentul a aproximativ 53 de milioane de lire sterline în 2019).
Treisprezece dintre membrii grupării au fost prinși, judecați și condamnați.
5.Pe 8 august 1974, președintele Richard Nixon, într-o emisiune de televiziune, își anunță demisia din funcția de președinte al Statelor Unite, care va avea loc oficial a doua zi la prânz.
6.În 1990, Irakul ocupă Kuweit și statul este anexat Irakului.
Acest lucru va duce la izbucnirea Războiului din Golf.
În august 1990, sub pretextul că deține drepturi istorice asupra Kuweitului, Irakul, condus de Saddam Husein, a invadat acest emirat și l-a anexat.
ONU a condamnat agresiunea și a instituit un embargo commercial împotriva Irakului și, față de refuzul Bagdadului de a-și retrage trupele, a declanșat la 3 ianuarie 1991, o operațiune militară (Operațiunea „Furtună în deșert”), grosul forțelor aeriene fiind asigurat de SUA.
În urma acestei acțiuni, Kuweitul a fost eliberat (27 februarie), dar Irakul a rămas sub un regim de sancțiuni și de control al ONU, existând indicii că autoritățile de la Bagdad fabrică în secret arme bacteriologice și chimice.
Refuzul guvernului irakian de a coopera cu echipele de control a determinat acțiunea de pedepsire americano-engleză (bombardamentele aeriene), din decembrie 1998 (Operațiunea „Vulpea deșertului”).