8.5 C
București
joi, 11 august 2022
Acasă Articole Ziua de azi 7 MAI ÎN ISTORIE

7 MAI ÎN ISTORIE

În 1937, pe 7 mai, se stingea din viață George Topîrceanu, poet, prozator, memorialist, publicist și traducător român, membru corespondent al Academiei Române din 1936.

 

George Topîrceanu s-a născut în București la data de 20 martie 1886, ca fiu al cojocarului Gheorghe Topîrceanu și al Paraschivei, țesătoare de covoare la azilul „Doamna Elena„, amândoi originari din părțile Sibiului.

Începe școala primară la București intre anii 1893 – 1895 și o continuă pe valea Topologului, la Șuici, județul Argeș, unde părinții se stabilesc o vreme.

Revine la București și se înscrie la liceul Matei Basarab până în clasa a IV-a, apoi la Sf. Sava (1898 – 1906).

După absolvire intră funcționar la Casa Bisericii, apoi, ca profesor suplinitor, cu pauze de șomaj și de viață boemă.

În paralel, se înscrie la Facultatea de Drept (1906), pe care o părăsește pentru cea de Litere, fără a termina studiile.

Sursa Ziar Piatra Neamt

 

Tot pe 7 mai, dar un an mai târziu, în 1938, moare și Octavian Goga, poet român, politician de extremă dreaptă, prim-ministrul României de la 28 decembrie 1937 până la 11 februarie 1938 și membru al Academiei Române din anul 1920.

Sursa DCNews

 

7 MAI ÎN ISTORIE

1832: Otto de Bavaria a fost ales de Marile Puteri, în cadrul unei conferințe desfășurate la Londra, rege al Greciei. A fost ales și de Adunarea Națională, la 8 august, sub numele de Otto I (1832–1862)

Sursa Wikipedia

1884: A fost asasinat politicianul și omul de stat turc Midhat-Pașa, de către agenții sultanului Abdul-Hamid al II-lea.

Sursa Britannica

1946: La București începe procesul mareșalului Ion Antonescu (1882–1946), conducător al României în perioada 1940–1944, și al lui Mihai Antonescu (1904–1946), ministru de Externe și vicepreședinte al Consiliului de Miniștri între 1941–1944.

Au fost condamnați la moarte și executați la 1 iunie 1946.

Sursa G4media

1986: Echipa de fotbal Steaua București a cucerit, pentru prima dată în istoria fotbalului românesc, Cupa Campionilor Europeni, învingând în finală, după executarea loviturilor de la 11 m, cu 2–0, echipa spaniolă „FC Barcelona”.

Portarul Helmut Duckadam, a reușit o performanță unică în lume – a apărat 4 lovituri de la 11 metri. Meciul s–a disputat la Sevilla, pe stadionul „Ramon Sanchez Pizjuan”.

Sursa Fanatik

1994: Pictura iconică Țipătul a norvegianului Edvard Munch este recuperată intactă după ce a fost furată de la Galeria Națională a Norvegiei în februarie.

Sursa Ziarul de Constanta

 

 

SourceWikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.ULTIMELE ARTICOLE

Premierul României: ”Avem posibilitatea să ajungem la un buget de 7,4 miliarde de lei, aşa cum ne-am propus prin programul Sprijin pentru România”

„O să continuăm să discutăm pe marginea rectificării bugetare. Sunt în continuare în derulare analizele la nivelul fiecărui minister, la Ministerul Finanţelor s-a realizat...

Primarul Capitalei: ”Avarii au fost și vor mai fi. Dar iarna asta o să fie mai bine decât iarna trecută”

"Problema apei calde este una dintre cele mai grave probleme structurale ale Capitalei. Problema este compusă din două – una de transport și distribuție...

Ministrul Agriculturii: „România va avea şi ulei”

Întrebat dacă este mai importantă liniştea pe care a transmis-o în legatură cu faptul că România va avea suficientă producţie agricolă în acest an,...

Oficial din Ucraina: ”În cazul unui incident nuclear, va fi afectat nu doar sudul Ucrainei”

La centrala atomo-electrică din Zaporojie, cea mai mare din Europa și pe care invadatorii ruşi ameninţă acum să o arunce în aer, sunt stocate...