Home arhiva articole Ziua de azi 7 IUNIE ÎN ISTORIE

7 IUNIE ÎN ISTORIE

0
7 IUNIE ÎN ISTORIE
Sursa Pixabay

Astăzi este Ziua Mondială a Salariului Minim pe Economie.

Acest lucru ne umple inimile de mândria de a fi român, căci ne aflăm pe antepenultimul loc în clasamentul salariilor minime pe economie din țările Uniunii Europene, cu 446 de euro pe lună. Lider al acestui top este Luxemburg, unde salariul minim este de 2.071 euro. România este campioană la procentul angajaților plătiți cu salariul minim pe economie. Salariul minim pe economie este valoarea cea mai mică a salariului orar, zilnic sau lunar pe care legea țării respective permite angajatorilor să-l acorde unui salariat.
Sursa Pixabay
90 dintre țările lumii au salariu minim stabilit la nivel național. Asigurarea unor venituri minime pentru munca prestată este preocuparea sindicatelor și a organizațiilor muncitorești încă de acum 100 de ani. În România, salariul minim este în prezent de 2230 de lei (de la 1 ianuarie 2020) însă mulți dintre angajații români sunt plătiți cu această sumă. Este vorba despre o sumă brută. În realitate, angajatul duce acasă o sumă mult mai mică: din 2230 de lei rămâne cu 1.346 de lei. Din suma întreagă, 40.96% din bani merg la stat și 59.04% la angajat. Primele țări în care s-a stabilit prin lege un salariu minim au fost Australia și Noua Zeelandă, la sfârșitul secolului al XIX-lea. În prezent salariul minim pe economie este stabilit în peste 90% din țările lumii.
Sursa Pixabay
  1.În 1340 a fost fondat, în Olanda, orașul Rotterdam. Rotterdam este un oraș portuar, în provincia Olanda de Sud, Țările de Jos. Are 616.250 locuitori în orașul propriu-zis și aproximativ 1.211.523 în zona metropolitană. Aceasta face parte din proiectul de unire a unor orașe din vestul Țărilor de Jos într-o singură aglomerare: Randstad Holland (7.100.000 locuitori din Amsterdam – Haarlem – Haga – Rotterdam – Utrecht).
Sursa Wikipedia
2.În 1494, Spania și Portugalia au semnat Tratatul de la Tordesillas, prin care Lumea Nouă (America) era împărțită între cele două țări. Tratatul de la Tordesillas a fost încheiat la 7 iunie 1494 între Spania și Portugalia, stabilind zonele de influență colonială ale celor două puteri maritime ale timpului. Tratatul se baza pe o hotărâre a papei Alexandru VI din anul 1493, mai exact prin bula numită Inter caetera care stabilea o frontieră maritimă de 480 de kilometri V de Insulele Capului Verde, atribuind teritoriile de la V Castiliei. Astfel noile teritorii descoperite erau împărțite de-a lungul meridianului de 46 grade vest. Teritoriile de la V de acest meridian urmau să aparțină Spaniei, iar teritoriile de la E Portugaliei. Tratatul a fost ratificat de către Spania(era formată din regatele Castilia și Aragon) la data de 2 iulie 1494, iar de către Portugalia la data de 5 septembrie 1494. Această împărțire a lumii a fost completată odată cu semnarea Tratatului de la Zaragoza pe data 22 aprilie 1529.
Sursa Wikipedia
3.În 1654, Ludovic al XIV-lea este încoronat rege al Franței. Ludovic al XIV-lea a fost regele Franței și al Navarei. A condus Franța timp de 72 de ani – una dintre cele mai lungi domnii din istoria europeană. Supranumit Regele Soare (Le Roi Soleil) sau Ludovic cel Mare (Louis Le Grand), i-a urmat la tron tatălui său în 1643, când era un copil de aproape 5 ani, dar a condus personal guvernul din 1661, până la moartea sa în 1715.
Sursa Wikipedia
4.În 1929, Vaticanul devine stat suveran. Vatican, oficial Statul Cetății Vaticanului, este un mic stat suveran al cărui teritoriu constă dintr-o enclavă în orașul Roma, Italia. Întreaga țară este de aproximativ jumătate de kilometru pătrat. Statul este condus de către episcopul Romei, Papa, și astfel poate fi considerat un stat ecleziastic în care funcțiile înalte sunt ocupate de către clerici. În zilele noastre, Vaticanul este cel mai mic stat independent din punct de vedere al suprafeței și al numărului de locuitori. Este reședința teritorială a Sfântului Scaun, entitatea instituțională reprezentată de către papă, episcopul Romei și prin urmare principala reședință ecleziastică a Bisericii Catolice.
Sursa Wikipedia
5.În 1947 a luat ființă, prin ordinul Ministrului Armatei, Mihail Lascăr, clubul sportiv ASA București, din 1961 Steaua București. FCSB, cunoscută până în anul 2017 ca FC Steaua București este un club profesionist de fotbal din București, România, care evoluează în Liga I. De-a lungul existenței FCSB a evoluat doar pe prima scenă a fotbalului românesc cu succese pe plan intern dar și internațional. Palmaresul este superior partenerelor din competiția internă, cuprinzând: 26 de titluri în Campionatul Național, 22 de Cupe, 6 Supercupe ale României și 2 Cupe ale Ligii. De asemenea, a fost prima echipă din blocul comunist și singura din România care a câștigat Cupa Campionilor Europeni, precum și a doua echipă est-europeană și singura din România care are în palmares Supercupa Europei. Fondat pe 7 iunie 1947 ca „ASA București” (Asociația Sportivă a Armatei București) de Armata Regală, clubul și-a schimbat de mai multe ori numele, până la stabilirea numelui „Steaua” în 1961. Din punct de vedere istoric, Steaua este cunoscut ca și clubul sportiv al Armatei Române. Cu toate acestea, departamentul de fotbal s-a separat de clubul sportiv în 1998. Din acel moment, singurele legături ale clubului de fotbal cu Armata sunt tradiția istorică și stadionul Ghencea, care încă este proprietatea Ministerului Apărării Naționale, stadion pe care a jucat ultima dată în 2015. Din 2011 a început să joace pe Național Arena, stadionul devenind gazda permanentă a echipei din 2015. 6.Pe 7 iunie 2004, printr-un decret emis pe 7 iunie de președintele Franței, Jacques Chirac, actorului român Ion Lucian i-a fost decernat titlul de Ofițer al Ordinului Național al Legiunii de Onoare, ca o recunoaștere a meritelor excepționale în domeniul teatrului.
Sursa Wikipedia