8.5 C
București
luni, 10 august 2020
Acasă Articole Ziua de azi 7 IULIE ÎN ISTORIE

7 IULIE ÎN ISTORIE

Ziua mondială a ciocolatei este aniversată la 7 iulie, această dată indicând momentul introducerii în Europa, în 1550, a băuturii pe bază de cacao.

Istoria deliciilor pe bază de cacao nu este atât de bine cunoscută.

Cercetătorii au găsit dovezi privind alimente pe bază de cacao datând din urmă cu câteva mii de ani. Boabele de cacao ar fi fost cultivate la început de civilizaţii străvechi din America de Sud, cum ar fi aztecii şi mayaşii.

Cuvântul modern ”ciocolată” ar proveni de la două cuvinte ale unei limbi vorbite de azteci numită Nahuatl: ”xocolatl”, care în traducere directă înseamnă ”apă fierbinte” şi ”cacahuatl”, care se referea la o băutură amară din cacao servită la ceremoniile religioase.

Sursa Pixabay

1.În 1534, exploratorul Jacques Cartier realizează primul său contact cu popoarele aborigene din Canada, pe partea nordică a golfului Chaleur, cel mai probabil cu tribul Mi’kmaq; au avut loc unele schimburi comerciale.

În antropologie, primul contact este un termen folosit pentru a face referire la prima întâlnire dintre două culturi/civilizații care anterior nu aveau cunoștință de existența celeilalte.

Cel mai cunoscut exemplu este întâlnirea dintre spanioli și Arahuacos care poate fi catalogată prin extindere ca fiind primul contact, în general, dintre Europa și America pre-columbiană.

Primul contact a dus în cele din urmă la cuceriri, jafuri și la dominația puterilor europene în America.

De multe ori se fac referințe la o astfel de situație ca la o „descoperire”, totuși cum termenul „descoperire” se referă de obicei la o descoperire geografică, la astfel de întâlniri între oameni se preferă termenul de prim contact.

Sursa Wikipedia

2.În 1881, la Roma apare prima poveste despre Aventurile lui Pinocchio, scrisă de Carlo Collodi.

Aventurile lui Pinocchio (în italiană Le avventure di Pinocchio) este un roman pentru copii scris de autorul italian Carlo Collodi.

Prima jumătate a cărții a apărut în serial între 1881 și 1883, și ulterior a fost asamblată și completată ca o carte pentru copii în februarie 1883.

Cartea povestește aventurile unui personaj numit Pinocchio, o marionetă care a prins viață, și ale săracului său tată, un tâmplar pe nume Geppetto.

Romanul este considerat un clasic al literaturii pentru copii și stă la baza multor opere de artă derivate, cum ar fi filmul casei Disney din 1940, cu titlul Pinocchio.

Sursa Wikipedia

3.În 1937, incidentul de la podul Marco Polo oferă armatei imperiale japoneze pretextul pentru începerea celui de-Al Doilea Război Chino-Japonez, care s-a terminat odată cu capitularea Japoniei din 1945.

Podul Marco Polo este un pod de piatră peste râul Yongding terminat de construit în anul 1192 el fiind situat în apropiere de Pekin.

Este numit și Podul Marco Polo deoarece Marco Polo descrie podul în jurnalul său de călătorie.

Este cel mai vechi pod de piatră dim lume, el are o lungime de 235 m, o lățime de 9,3 m, balustrada fiind ornată cu lei de piatră.

Sursa Wikipedia

4.În 2005, o serie de patru explozii de natură teroristă zguduie sistemul de transport din Londra.

Au fost uciși 56 de oameni (inclusiv cei patru atentatori) și peste 700 au fost răniți.

Pe 7 iulie 2005 la ora locală 08:49 (07:49 UTC), o serie de explozii a lovit sistemul de transport din Londra pe fondul aglomerației de la orele de vârf ale dimineții.

BBC a anunțat că au avut loc patru explozii. Inițial, buletinele de știri anunțau existența a unui număr de șapte explozii dar se pare că această greșeală a fost cauzată de pasagerii care ieșeau din mai multe stații.

Principală ipoteză este aceea a unor atacuri premeditate cu bombă, puse la cale de o grupare teroristă.

Comisarul serviciului metropolitan de poliție Sir Ian Blair a declarat că exploziile au fost probabil rezultatul unui „atac terorist major”, dar nu a dorit să speculeze asupra implicării unei anumite organizații teroriste.

Atacurile au avut loc în momentul în care Regatul Unit găzduia summitul G8 de la Gleneagles (Scoția), la o zi după câștigarea de către Londra a dreptului de organizare a Jocurilor celei de-a XXX-a Olimpiade și în timpul procesului lui Abu Hamza al-Masri.

Incidentele au condus la imediata evacuare a stațiilor metroului londonez și la închiderea rețelei. Străzile din apropierea stațiilor au fost închise.

Trenurile aflate pe magistrale spre stațiile Euston, Paddington, Liverpool Street și King’s Cross au fost conduse în afara orașului. Rețeaua de transport în comun cu autobuzul a fost închisă în zona centrală.

Exploziile par să fi fost plănuite pentru a coincide cu prima zi de lucru a celui de-al 31-lea summit G8.

În schimb, este puțin probabil ca acestea să fi fost un răspuns la desemnarea Londrei ca oraș organizator al Jocurilor Olimpice, deoarece astfel de atentate necesită o bună planificare iar neașteptata victorie a Londrei a fost anunțată doar cu o zi înainte.

Sursa Wikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

Ajutor de urgență pentru Liban: 63 de milioane de euro

Un ajutor de urgenţă pentru Liban, în valoare totală de 63 de milioane de euro, a fost aprobat de Comisia Europeană. 33 de milioane de...

Programul Tezaur – Ofertă de titluri de stat pentru populație

Începând de luni, românii pot subscrie pentru noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației, în cadrul Programului Tezaur, cu scadențe la 1,...

10 AUGUST ÎN ISTORIE

Astăzi se împlinesc doi ani de la protestele antiguvernamentale din Piața Victoriei. Pe 10 august 2018, 100.000 de oameni au protestat în Piața Victoriei din...

Bani de la Guvern pentru salariații care lucrează de acasă. Care sunt condițiile?

În ședința de vineri, Guvernul a decis acordarea a 2.500 lei angajaţilor care lucrează în regim de telemuncă, pentru a impulsiona angajatorii să utilizeze...

COMENTARII RECENTE

Catalin Ionete on Dumnezeu a murit!
kani on Pungă doriți?