An de an, Ziua mondială a ciocolatei este celebrată la 7 iulie, această dată fiind consemnată în istorie drept momentul când băutura pe bază de cacao a fost introdusă în Europa, în 1550.
Istoria deliciilor pe bază de cacao nu este pe deplin cunoscută.
Arheologii au descoperit dovezi despre prezența boabelor de cacao, în alimentația omului, datând de câteva mii de ani.
Boabele de cacao ar fi fost cultivate la început de civilizaţii străvechi din America de Sud, aztecii şi mayaşii fiind cei mai cunoscuţi între aceste populaţii indigene.
Cuvântul modern ”ciocolată” provine din două cuvinte din Nahuatl, o limbă vorbită de multe grupuri de azteci.
Potrivit unei legende, când exploratorul spaniol Hernando Cortes a ajuns în Mexic în căutare de aur şi argint, conducătorul aztec Montezuma a crezut că este o divinitate reîncarnată şi l-a întâmpinat cu un banchet somptuos unde s-a servit băutură de ciocolată.
Spaniolii nu puteau păstra secretul la nesfârşit şi ciocolata s-a răspândit şi în restul lumii vestice.
Ciocolata – pe atunci consumată exclusiv sub formă de băutură – a ajuns în Franţa, apoi în Anglia, la curţile regale şi în case dedicate consumului de ciocolată, frecventate de elite.
Ciocolata caldă era apreciată de clasa socială superioară pentru gustul şi beneficiile pentru sănătate şi, cu timpul, cacaua şi-a câştigat reputaţia de afrodisiac.
Exclusivitatea ciocolatei a fost în cele din urmă diminuată odată cu Revoluţia industrială, când echipamentele cu aburi au facilitat rapiditatea şi accesibilitatea în producţia prafului de cacao.
Ciocolata solidă a apărut pe piaţă şi s-a bucurat de succes în jurul anului 1850, când britanicul Joseph Fry a descoperit că adăugarea de unt de cacao peste praful de cacao formează o masă solidă.
Evenimentele organizate cu ocazia Zilei mondiale a ciocolatei includ degustări, târguri, festivaluri şi ateliere.
SUA celebrează Ziua internaţională a ciocolatei pe 13 septembrie şi Ziua naţională a ciocolatei de două ori pe an: la 28 octombrie şi la 28 decembrie.
Consumul zilnic de ciocolată neagră reduce riscul de boli cardiace cu o treime. Doza letală de ciocolată pentru om înseamnă aproximativ 10 kilograme.
Ciocolata are efect antibacterian în cavitatea bucală şi protejează împotriva cariilor dentare.
7 IULIE ÎN ISTORIE
1881: La Roma apare prima poveste despre Aventurile lui Pinocchio, scrisă de Carlo Collodi.
1930: A început în Statele Unite ale Americii construcția barajului Boulder, cunoscut în prezent ca barajul Hoover.
1946: Aviatorul american Howard Hughes se prăbușește cu avionul Hughes XF-11 pe care l-a proiectat. El a supraviețuit, însă, grav rănit, nu s-a recuperat complet de la acest accident.
1985: Boris Becker, jucător de tenis german, câștigă finala masculină a Wimbledon-ului; este cel mai tânăr câștigător – 17 ani și 7 luni.
2005: O serie de patru explozii de natură teroristă zguduie sistemul de transport din Londra. Au fost uciși 56 de oameni (inclusiv cei patru atentatori) și peste 700 au fost răniți.
2018: La mitingul aviatic de la Baza 86 Aeriană Borcea un pilot militar și-a pierdut viața după ce s-a prăbușit cu avionul de vânătoare MIG-21 Lancer.