8.5 C
București
miercuri, 7 decembrie 2022
Acasă Articole Ziua de azi 6 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE

6 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE

Ziua mondială a paraliziei cerebrale este marcată în fiecare an, la 6 octombrie, începând cu anul 2012, pentru a fi alături de cele 17 milioane de persoane care suferă de această afecţiune în întreaga lume, informează pagina dedicată acestei zile, https://worldcpday.org/.

Anual, în 6 octombrie, persoanele afectate, dar şi familiile acestora şi organizaţiile de susţinere marchează acest moment prin împărtăşirea propriilor experienţe, organizarea de evenimente tematice şi purtarea culorii verzi.

 

1.În 1408 se face prima atestare documentară a orașelor Iași și Bacău.

 

2.În 1849, 13 generali maghiari lideri ai revoluției maghiare din 1848 au fost executați de autoritățile austriece la Arad.

Cei 13 de la Arad este denumirea generică sub care sunt cunoscuți 13 ofițeri ai armatei imperiale austriece executați în 1849 la Arad sub acuzația că s-au alăturat mișcării revoluționare a lui Lajos Kossuth și au susținut revendicările maghiare de independență față de Imperiul Austriac, încălcându-și astfel jurământul de fidelitate față de Casa de Habsburg.

Monumentul Statuia Libertății din Arad evocă memoria celor 13 comandanți.

 

3.În 1889, în zona Montmartre din Paris, în arondismentul 18, se deschide clubul de divertisment Moulin Rouge, care va deveni cel mai faimos teatru varieté din lume.

 

4.În 1973, Egiptul, condus de președintele Anwar El Sadat, în cooperare cu Siria, a atacat Israelul, declanșând Războiul de Yom Kippur.

Muhammad Anwar Al-Sadat a fost un politician egiptean, al treilea președinte al Egiptului, începând cu 28 septembrie 1970 și până la asasinarea sa din 6 octombrie 1981.

A fost considerat în Egipt și în Orientul Mijlociu, figura cu cea mai mare influență asupra istoriei moderne.

Pe 6 octombrie 1981, Anwar al-Sadat, președinte al Egiptului și laureat al Premiului Nobel pentru pace, este asasinat în Cairo de un grup de fanatici.

 

5.În 1991, actrița americană Elizabeth Taylor se căsătorește cu muncitorul în construcții Larry Fortensky pe care l-a cunoscut într-un centru de reabilitare pentru consumul de alcool.

Acesta a fost cel de-al șaptelea soț al actriței de care se va separa cinci ani mai târziu.

SourceWikipedia


ULTIMELE ARTICOLE

Realitatea virtuală ar putea trata anumite fobii

Realitatea virtuală ar putea trata anumite fobii. Acesta ar fi un lucru extraordinar pentru multe persoane care suferă de frici incontrolabile. Tehnologia ar putea...

Antreprenori care au reușit să valoreze cât o țară

Luna cadourilor a debutat cu o surpriză pentru telespectatorii emisiunii Business la Superlativ. Vorbim despre rubrica Afaceri Creative - cu Andra Raluca Tăutu, program...

Prevenirea și gestionarea bullying-ului

Prevenirea și gestionarea bullying-ului. Fenomenul „bullying” ia amploare în zilele noastre din ce în ce mai tare, dovadă că se întețesc programele de prevenire și...

Indecizia și starea de bine

Indecizia și starea de bine. Deși ea este asociată cu anxietatea și mai târziu depresia, se pare că unii cred că oamenii indeciși pot...
[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false]