Home arhiva articole Ziua de azi 6 MAI ÎN ISTORIE

6 MAI ÎN ISTORIE

0
6 MAI ÎN ISTORIE
Foto Bettmann/CORBIS

Pe 6 mai 1856 se naște Sigmund Freud, medic neuropsihiatru evreu austriac, fondator al școlii psihologice de psihanaliză.

Freud este considerat a fi părintele psihanalizei, iar lucrările sale introduc noțiuni precum inconștient, mecanisme de apărare, acte ratate și simbolistica viselor. Sigmund a fost primul născut din cei nouă copii ai familiei, dar mai avea și alți frați (vitregi) din căsătoriile precedente ale tatălui său. Cu toate că familia sa nu era o familie înstărită și trăiau într-un apartament mic și aglomerat, părinții săi au făcut totul pentru ca Sigmund să aibă parte de cele mai bune condiții, uneori și cu prețul defavorizării celorlalți copii ai familiei. Freud a studiat medicina la Universitatea din Viena. În cursul celui de al treilea an de studii a început să lucreze în laboratorul de fiziologie, sub conducerea lui Ernst Wilhelm von Brücke, fiind în special preocupat de funcțiunea Sistemului Nervos Central. În 1886 Freud deschide la Viena un cabinet privat de psihiatrie, specializat pe tulburări cerebrale și nervoase. Din cauza faptului că aplica metodele și concepțiile lui Charcot, socotite neortodoxe de către corpul medical vienez, Freud s-a lovit de dificultăți din partea colegilor. Aceasta explică și faptul că, mai târziu, teoriile lui asupra nevrozelor au fost acceptate cu multă reticență.
Sursa Wikipedia
  1.În 1527, trupele conduse de Carol, duce de Burbon, au invadat Roma, ucigând peste 4.000 de locuitori. Carol al V-lea a fost împărat romano-german din 1519, până la abdicarea sa în 1556. A domnit, de asemenea, ca rege al Spaniei, cu titulatura „Carol I”, din 1516 până în 1556. Ca moștenitor a patru dintre casele regale importante din Europa, a realizat o uniune personală a unor teritorii întinse și dispersate, incluzând Sfântul Imperiu Roman, Aragon, Castilia, Napoli, Sicilia, Țările de Jos și coloniile spaniole din Americi. Când a renunțat la tron, și-a împărțit ținuturile între fiul său, Filip al II-lea al Spaniei, și fratele său, împăratul Ferdinand I.
Sursa Wikipedia
2.În 1682, Ludovic al XIV-lea al Franței își mută întreaga curte la Versailles. Versailles va deveni sediul oficial al guvernului Franței. Versailles este un oraș în Franța, prefectura departamentului Yvelines și sediul episcopiei Versailles, în regiunea Île-de-France, situat la sud-vest de Paris. În anul 2011 avea 86.307 locuitori. Orașul Versailles actual este un oraș construit la dorința regelui Ludovic al XIV-lea odată cu construcția Palatului Versailles, reședința acestuia. Turismul este o activitate importantă, anual peste 3 milioane de turiști vizitând palatul.
sursa Wikipedia
3.În 1849, trupele revoluționare maghiare conduse de maiorul Imre Hatvani sunt înfrânte decisiv de către armata lui Avram Iancu. Avram Iancu a fost un avocat transilvănean și revoluționar român pașoptist, care a jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania. A fost conducătorul de fapt al Țării Moților în anul 1849, comandând armata românilor transilvăneni, în alianță cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluționare ungare aflate sub conducerea lui Lajos Kossuth.
Sursa Wikipedia
4.În 1888, Victor Babeș face primele vaccinări antirabice la București. Victor Babeș a fost un bacteriolog și morfopatolog român, membru al Academiei Române din 1893. În colaborare cu Victor André Cornil, este autorul primului tratat de bacteriologie din lume (Bacteriile și rolul lor în anatomia și histologia patologică a bolilor infecțioase) prin care a pus bazele moderne ale acestei științe. De asemenea, este fondatorul școlii românești de microbiologie.
Sursa Wikipedia
5.Pe 6 mai 1889, Turnul Eiffel este deschis oficial spre vizitare publicului în cadrul expoziției universale din Paris. Turnul Eiffel este o construcție faimoasă pe schelet de oțel din Paris ce măsoară 324 m înălțime. Turnul a devenit simbolul Franței cel mai răspândit la nivel mondial. A fost conceput de către Émile Nouguier, Maurice Koechlin și Stephen Sauvestre, angajați la Eiffel și Co. Gustave Eiffel, inițial reticent cu privire la proiect, a devenit ulterior un mare susținător al său și a cumpărat brevetul. Turnul, care poartă numele său, este una dintre principalele destinații turistice ale Parisului și lumii, cu mai mult de 5,5 milioane de vizitatori anual. Turnul și-a primit cel de-al 200.000.000 vizitator la 28 noiembrie 2002.
Sursa Wikipedia
6.În 1937, aeronava Hindenburg, cel mai mare dirijabil construit vreodată, ia foc în timp ce încerca să aterizeze la Lakenhurst, New Jersey. Victime, 36 de pasageri și membri ai echipajului.
Sursa Wikipedia
7.6 mai 1949 este ziua de naștere a informaticii moderne. Maurice Wilkes și o echipă de la Universitatea din Cambridge au executat primul program stocat pe calculatorul EDSAC, calculator bazat pe arhitectura Neumann. EDSAC (din engleză Electronic Delay Storage Automatic Calculator) a fost unul dintre primele computere fabricate în Regatul Unit, și printre primele din lume. Sistemul, inspirat de EDVAC, a fost construit de profesorul Sir Maurice Wilkes și echipa lui, în Laboratorul de matematică al Universității Cambridge din Anglia. EDSAC a fost primul computer practic conceput după arhitectura von Neumann. Proiectul a fost sprijinit de J. Lyons and Co., o firmă britanică, ce apoi a fabricat primul computer destinat aplicațiilor comerciale, LEO I, bazat pe design-ul EDSAC. EDSAC a rulat primul program pe 6 mai 1949, calculând un tabel de pătrate și o listă cu numere prime.
Sursa Wikipedia