6 FEBRUARIE ÎN ISTORIE – A7TV – Trăiește viitorul!

Astăzi se împlinesc 112 ani de la nașterea lui Geo Bogza.
Geo Bogza s-a născut la 6 februarie 1908 în Blejoi, Prahova și a decedat pe 14 septembrie 1993, la București. Geo Bogza a fost un scriitor, jurnalist, poet român, teoretician al avangardei, asociat cu nașterea mișcării suprarealiste din România, fratele muzicianului Alexandru Bogza și al scriitorului Radu Tudoran (pseudonimul lui Nicolae Bogza).

1.În anul 131, Roșia Montană este atestată documentar (înființată de către romani în timpul domniei lui Traian sub numele de Alburnus Maior). Roșia Montană este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Alba, Transilvania, România.
Pe Harta Iosefină a Transilvaniei din 1769-1773 (Sectio 137), localitatea apare sub numele de „Veres Patak” , în limba română „Pârâul Sângeriu”. Este situată în Valea Roșiei, străbătută de râul Roșia. Râul Roșia este bogat în minerale, în special fier care îi dă o culoare roșiatică, de unde și denumirea comunei în română și maghiară. Culoarea roșiatică a apei se datorează mineritului excesiv ce durează de peste 2000 de ani. Patrimoniul din Roșia Montană se bucură începând din 5 februarie 2016 de recunoașterea oficială din partea statului român a valorii sale excepționale localitatea fiind inclusă pe Lista Indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO.


2.În 1822, nava chinezească Tek Sing (supranumită “Titanicul estului”) s-a izbit de un recif lângă Indonezia și s-a scufundat. Aproximativ 1.600 de oameni și-au pierdut viața.

3.Pe 6 februarie 1840 se aniversează semnarea Tratatului de la Waitangi dintre băștinași – mauri și coloniștii britanici. Sărbătoarea națională a Noii Zeelande.

4.În 1886, chimistul german Clemens Winkler a descoperit un alt element chimic, pe care l-a numit germaniu. Germaniul este un element chimic, notat cu simbolul Ge, al cărui număr atomic este 32. Este un metaloid lucios, dens, de culoare gri, ce posedă proprietăți chimice similare cu staniul și siliciul. Germaniul pur este un semiconductor, având un aspect similar cu siliciul. Germaniul reacționează cu oxigenul, formând numeroși compuși, fiind astfel mult prea reactiv pentru a fi găsit în stare nativă pe Pământ.

5.În 1898, pe 6 februarie, a avut loc, la Paris, premiera „Poemei române” compusă de George Enescu. Este prima sa apariție publică în calitate de compozitor, la vârsta de 16 ani.

6.În 1952, Elisabeta a II-a devine regină a Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord după moartea tatălui ei, regele George al VI-lea, iar pe 6 februarie 2017, marchează a 65-a aniversare ca suveran, devenind singurul monarh britanic care celebrează Jubileul de Safir.

Distribuie articol:
Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *