6 DECEMBRIE ÎN ISTORIE

În urmă cu 71 de ani, pe 6 decembrie 1949 începea teroarea Experimentului Pitești. Închisoarea Pitești este numele sub care este cunoscut fostul penitenciar din Pitești, România, renumit pentru așa-zisele încercări de „reeducare”, efectuate sub autorizația autorităților comuniste în perioada anilor 1949-1952 (cunoscute și sub denumirea Experimentul Pitești sau Fenomenul Pitești)

 

Fenomenul/Experimentul Pitești a fost stopat în Septembrie 1951, imediat după înlăturarea de la fruntea Partidului Comunist Român a comuniștilor extremiști conduși de Ana Pauker.

Acest experiment nu poate fi redus la o scuză pentru administrarea unor bătăi și torturi brutale, administrate zilnic cu scopul de a „reeduca total” deținuții politici, majoritatea studenți, membri în grupări interzise de comuniști ca Partidul Național Țărănesc și Partidul Național Liberal, precum și cei inspirați de Garda de Fier sau membri sioniști ai comunității evreiești din România.

 

Esența metodei folosite la Pitești este transformarea victimelor în cǎlǎi, tortura putând fi apreciatǎ drept un simplu mijloc, nu un scop.

Scopul experimentului, conform principiilor leniniste în interpretarea PCR, a fost lepădarea convingerilor și ideilor politice și religioase a deținuților, și în cele din urmă alterarea personalității până la punctul obedienței absolute.

 

Estimările totale referitor la numărul celor care au suferit acest experiment sunt cuprinse între aproximativ 1000 și 5000.

A fost cel mai mare și cel mai agresiv program de spălare a creierului prin tortură din blocul de Est.

 

 

 

1.În 1774, sistemul de învățământ din Austria este reproiectat de către împărăteasa Maria Tereza.

Acesta emite regulile generale, care stabilesc o perioadă de șase ani de învățământ obligatoriu în școala elementară, manuale, uniforme și o formare a cadrelor didactice.

 

 

2.În 1865, Statele Unite au adoptat al treisprezecelea amendament al Constituției, prin care s-a abolit sclavia.

 

 

 

 

3.În 1877, inventatorul american Thomas Alva Edison a realizat prima înregistrare sonoră recitând „Mary had a Little Lamb”, la West Orange, New Jersey.

 

4.Pe 6 decembrie 1916, în București sosește o delegație germană care cere să semneze capitularea orașului.

Delegația era condusă de prințul Schaumburg-Lippe, fostul atașat militar al Germaniei în România.

Primarul Emil Petrescu, în prezența reprezentanților guvernului (plecat la Iași) a semnat „declarația de capitulare în fața inamicului”.

Trupele germane au intrat dinspre Chitila, pe Calea Griviței iar centrul orașului s-a animat de curioși.

 

5.În 1917, Cargobotul SS Mont-Blanc încărcat cu muniție a explodat în portul Halifax din Noua Scoție, după ce s-a ciocnit de vasul norvegian Imo.

Aproximativ 2.000 de persoane și-au pierdut viața, iar 9.000 de oameni au fost răniți.

 

6.În 1965 s-au încheiat lucrările la prima magistrală feroviara electrificată din România, Brașov-Predeal.

SourceWikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Valentina B. a făcut o șc...

Valentina B. a făcut o șc...

Menopauza – cum poa...

Menopauza este o etapă na...

Alzheimer este boala stil...

Alzheimer este boala stil...