miercuri, iulie 24, 2024
Acasă arhiva articole Ziua de azi 6 APRILIE ÎN ISTORIE

6 APRILIE ÎN ISTORIE

Anual, din 2014 încoace, la 6 aprilie este marcată Ziua Internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace.

Dincolo de beneficiile pentru sănătate, activităţile sportive sunt recunoscute pentru impactul social pe care le au în comunitate.

Prin sport, toată lumea are doar de câştigat, acesta reușind să doboare orice barieră culturală, lingvistică, de gen sau statut social.

În calendarul anual, Ziua Internatională a Sportului pentru Dezvoltare si Pace completează Ziua Olimpică, un evenimentul emblematic marcat la 23 iunie, care celebreaza valori precum prietenia, excelenţa şi respectul.

Foto Pixabay

1.În 1199, regele Richard I al Angliei moare de o infecție în urma îndepărtării unei săgeți din umărul său.

Richard I a fost rege al Angliei în perioada 1189-1199. Era cunoscut și sub numele de Richard Inimă-de-Leu datorită reputației sale de mare lider militar.

Foto Wikipedia

2.În 1327, Petrarca a văzut-o pentru prima dată pe Laura – iubirea sa idealizată – în biserica Sf. Clara din Avignon.

Francesco Petrarca a fost un prozator, poet și umanist italian din secolul al XIV-lea, unul din cei mai importanți poeți lirici ai literaturii italiene.

Prin convingerea sa asupra strânsei legături între cultura clasică și învățătura creștină, Petrarca a contribuit la dezvoltarea umanismului european, care reunește aceste două idealuri.

Alături de Dante Alighieri, Petrarca este unul din principalii precursori ai Renașterii.

Foto © The Art Archive/Corbis

3.În 1749, Constantin Mavrocordat abolește șerbia în Moldova, prin redefinirea statutului vecinilor, care nu mai sunt considerați robi, ci țărani fără pământ.

Foto Wikipedia

4.În 1896, la Atena, se deschid primele Jocuri Olimpice Moderne, la 1.500 de ani după ce ele au fost interzise de împăratul Teodosiu I.

Foto Wikipedia

5.În 1909, exploratorul american Robert Peary, asistentul Matthew Henson și patru eschimoși ajung la ceea ce au stabilit că este Polul Nord.

Polul Nord geografic terestru, sau pur și simplu polul Nord, este punctul cel mai nordic al planetei Pământ.

Acesta este definit ca fiind punctul de intersecție între axa de rotație⁠ a Pământului și suprafața pământului în emisfera nordică, unde se întâlnesc toate meridianele⁠ și fusele orare.

Acest punct geografic nu este fix pe suprafața Pământului, deoarece axa de rotație a Pământului, care o definește, variază⁠ slab cu o perioadă de aproximativ paisprezece luni.

Foto Wikipedia

6.Pe 6 aprilie 1913, s-a înființat, la București, Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale (Academia de Studii Economice), prima instituție de învățământ superior economic din România.

Academia de Studii Economice din București, abreviat ASE, este o instituție publică de învățământ superior din București, România, fondată în anul 1913.

Este cea mai importantă instituție de învățământ superior cu profil economic din România.
Sediul ASE se află în Palatul Academiei Comerciale, situat în Piața Romană.

Foto Wikipedia

SourceWikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Pacea – un obiectiv tot mai greu de atins

Într-o lume marcată de conflicte, inegalități și tensiuni crescânde, pacea pare un obiectiv tot mai greu de atins. Cu toate acestea, figura emblematică a...

Copilăria nu este o competiție

Copilăria nu este o competiție. Parenting-ul poate fi perceput ca un sport competitiv. Când părinții copiilor mici se întâlnesc, există adesea cineva care profită...

17 iulie – Ziua Internațională a Justiției

Ziua Internațională a Justiției, celebrată pe 17 iulie, este o ocazie importantă pentru a recunoaște și promova principiile de justiție, echitate și drepturile omului...

”Mama m-a băgat în comă”

”Mama m-a băgat în comă”. De la doar 5 ani a fost bătută cu brutalitate de mama ei și transportată la spital cu elicopterul...